Руските валенки – красота и топлина

Самата дума „валенки“ произлиза от начина на тяхната направа: валенките се правели от овча вълна, която сплъстявали (рус. валяли) на ръка, докато станела на кече (филц). За да се направи дебела и плътна, я степвали, тоест разточвали с валяк.

Малко история

Валенките се изработвали ръчно: отначало на пластове по кройка се разстила разчесаната вълна – получава се дълъг чорап. После чорапът се потапя в каца с гореща вода, от което вълната се уплътнява. Майсторът формова (валя) валенките на ръка, докато не получи цялостно скроен, без нито един шев ботуш. После той се нанизва на дървен калъп, който му придава окончателната форма и размер.
Машина за разчесване

Машината за разчесване е изобретена в края на XVIII в Англия: от едната страна в машината слагали остриганата от овцете вълна на топки, а от другата излизало готово вълнено платно. Малки пирончета, които били плътно наредени на валовете на машината, предели вълната на влакна, а влакната се захващали едно за друго. По-късно машините се появяват и в Русия. В експозицията на музея има машина за разчесване, изработена в Русия през XIX век. Машинните валове се задвижвали ръчно, като се въртели с ръкохватка.

Валенки с кънки

Валенки на кънки

Пързаляне с кънки – старо зимно развлечение. До появата на специалните обувки за пързаляне на лед прикрепяли с въжета и пръчки остриета към обувките. Днес за такива кънки си спомнят само старите хора, както и за такива, които се наричали „снежанки“.

Празнични валенки

Тези валенки с бродерии са на повече от сто години. Те не са се носели всеки ден, а се обували само на празници. Да имат празнични обувки са можели да си позволят единствено състоятелните селяни, такива ботуши дори се предавали по наследство. Тези валенки са изработени в Казанска губерния, където от средата на ХIX век е работело едно от най-големите плъстени производства – фабриката на братя Комарови.

Валеши

Съвременна модификация от натурален филц; думата „валеши“ означава „шити валенки“. За разлика от безшевните валенки, валешите се шият от плътен филц. Валешите се използват както за домашни чехли, така и за носене на улицата, със залепена шаблонна подметка.

Валенките като предмет на изкуството

Валенките не са само обувка, но и подходящ обект за творчество и претворяване на собствената фантазия. Валенките може да се нарисуват, да им се правят апликации, може да се бродират. В края на краищата валенките могат да се превърнат дори в модерен часовник, който да служи за украса на всеки интериор.

Валенките в съвременната мода

Дизайнерските валенки са последният писък на модата в Европа. И тъй като зимата вече настъпи, решихме да ви предложим едно топло модно решение за дните с отрицателни температури.

Валенки

Валенки6 Мода валенки5 Валенки2