Руските бойни катери печелят популярност в чужбина със своята универсалност

Автор: Владимир Шчербаков, Руски Дневник.

Какво е общото между Азербайджан, Либия, Малайзия, Никарагуа и руския Военноморски флот? Всички те купуват или са готови да купят бойни и спомагателни катери руско производство. Руските бойни катери печелят все по-голяма популярност на световния пазар. Предлагаме Ви да се запознаете с част от руските бойни катери, които се произвеждат в страната и се търсят в чужбина.

Ракетните „комари“, „оси“ и техните наследници

Особено място в износната листа на руските корабостроители заема семейството катери „Мълния“ (проект 12418) с ракетния комплекс „Уран-Е“. Ракетният катер „Мълния“ е предназначен за поразяване на бойни надводни кораби, транспортни и десантни кораби на противника в крайбрежната зона и в открито море. Наличието на ракетния противокорабен комплекс „Уран-Е“ прави този катер най-мощния в света в своя клас по ударен потенциал. Катерът е на въоръжение във Виетнам и Никарагуа.

Снимка: РИА „Новости“

Модернизираният проект на бързоходния ракетно-артилерийски катер на подводни криле „Антарес РА“ (проект 133РА) все още не се предлага за износ, но представлява голям интерес за чуждестранни клиенти. Основната отличителна черта на „Антарес“ е наличието на мощен двигател и използването на подводни криле в конструкцията на катера, които му гарантират възможност за скоростно движение при прехващане на противника. В конструкцията на катера са използвани технологии за ниска радиолокационна видимост („стелт“), гарантирана е възможността за използване на ракетното и артилерийското въоръжение при вълнение на морето до 5 бала, а катерът може да развива до 74 км/ч в тези условия.

Снимка: Виталий Кузмин

Десантни катери в комплект с безпилотни самолети

Руските десантни катери имат голям потенциал на световния оръжеен пазар. При това спектърът на предлаганите проекти е много голям – фактически руските корабостроители разполагат с най-разнообразни предложения.

Концернът „Калашников“ предлага цяла серия десантни катери собствена разработка и производство: транспортно-десантния БК-16, десантно-щурмовия БК-10 и катера за огнева поддръжка БК-9. Това са многофункционални катери, чието оборудване може да варира в зависимост от конкретните желания на клиента и от текущата обстановка. По-конкретно на катерите на „Калашников“ се предвижда да има разузнавателни безпилотни летателни апарати и различно съвременно въоръжение, включително с дистанционно управление.

Катерите ще могат да развиват скорост до 74 км/ч , а далечината на плаването е до 740 километра. В списъка на задачите на катера влизат патрулиране, доставка на десантни и разузнавателни групи, оказване на огнева подкрепа, извършване на диверсионни и противодиверсионни операции.

Скорост и универсалност

Най-голямо обаче е търсенето не на ударните ракетни или торпедни катери и дори не на специализираните артилерийски катери. Днес в света като топъл хляб вървят патрулните катери – особен подклас на бойните катери, който успешно съчетава отделните достойнства на артилерийските и торпедните, а често пъти и на ракетните катери. Такива катери могат да имат на въоръжение ракети, но не с голям обсег, а малогабаритни ракети за близък бой. Патрулните катери, които Русия предлага за износ, са „Мангуста“ и „Самур“.

Снимка: ТАСС

Неотдавна генералният директор на ЦМКБ „Алмаз“ Александър Шляхтенко съобщи, че очаква до края на годината подписването на договор с Малайзия за продажбата на четири патрулни катера от проекта 12200 „Самур“.

В началото на август тази година делегация от Ангола, водена от военния министър на страната Жоау Лоуренсо,  посети Рибинския корабостроителен завод „Вимпел“. Анголските военни са проявили особен интерес към скоростния патрулен катер тип „Мангуста“.

Основната причина за голямото търсене на патрулните катери е тяхната универсалност, както и техните високи скоростни и маневрени характеристики. При това универсалността се постига както за сметка на конструктивните особености на катера, така и за сметка на различното въоръжение, с което той разполага – ракети с малък обсег или торпедни малък калибър, както и универсални артилерийски установки, картечници и гранатомети.

Патрулният катер „Самур“ от проекта 12200 е предназначен за охрана на териториалните води и икономическите зони, извършването на патрулни, митнически и спасителни операции. Водоизместимостта на катера е 57 тона, скоростта – почти 88 км/ч, екипажът му е от 6 души.

Въоръжение: ракетно-артилерийски комплекс „Вихър-К“ (4 ракети и 30-мм артилерийска установка АК-306), 14,5-мм картечница.

Патрулният катер „Мангуста“ от проекта 12150 е предназначен за изпълнение на същите задачи като „Самур“. Водоизместимостта му е 23,6 тона, скоростта му е над 130 км/ч, а екипажът му се състои от 4 души.

Въоръжение: ракетно-артилерийски комплекс „Вихър-К“, преносими зенитни ракети „Игла“, 14,5-мм картечница,  7,62-мм картечница, гранатомети.