Руските банки се подготвят да емитират нов външен дълг

Руският бизнес се подготвя да емитира нов външен дълг въпреки финансовите санкции, които ограничиха достъпа на страната до международните капиталови пазари през последната година, съобщава Financial Times, базирайки се на информация от директора на една от водещите банки. 

Игор Вайн, главен изпълнителен директор на инвестиционната банка Renaissance Capital,заявява за медията, че банката му е по-малко активна на местно ниво и е разпределил повече ресурси извън страната. Според него обаче „най-лошото за Русия е към края си“.

Има няколко компании, които се подготвят най-вече от гледна точка на чуждестранната валута и са готови да издадат нов дълг“, казва той.

Има силен ръст на руските финансови активи през първите шест месеца на годината“, казва Вайн. „Фактът, че инвеститорите вече са готови да купуват руски корпоративен дълг, показва, че най-вероятно идва краят на най-лошото“.

Renaissance Capital е собственост на милиардера Михаил Прохоров, руски политик и бивш индустриалец. Заедно с Sberbank и Citi тя току що приключи операция по обмен на дълг на стойност 150 млн. долара за IMH, износител на чугун и производител на кокс за търговия, се което с удължава с две години срокът за изплащане на заема по облигациите от страна на руската компания

Друга банка, OAO Ak Bars, работи с Credit Suisse и UBS в опит да издаде облигации за 400 млн. долара, което ще бъде първата емисия на чуждестранно деноминиран дълг от руска банка за последните шест месеца.

Лихвените проценти в много развити страни са много ниски, в някои дори отрицателни, и затова хората търсят възможности на други места, а това прави Русия много интересна възможност за тях“, казва Вайн.

Той добавя, че инвеститорите от Европа са особено активни, най-вече от швейцарския частен банков сектор. Има „прилична активност“ и от САЩ, добавя той.

Renaissance Capital планира да разшири екипа си в САЩ и на други места. Растежът в субсахарската Африка и в други гранични пазари е основният приоритет за новоизбрания глобален ръководител на инвестиционното банкиране Джеймс Фрийл, който преди беше мениджър за Русия в Rothschild.

Осъзнаваме, че за да бъде ефективен в тази стратегия, той ще се нуждае от още хора“, казва Вайн.

Банката откри офис в Дубай преди година и планира да удвои през следващата година екипа си там, който в момента наброява осем души.

Вайн каза още, че има силни аргументи за преместването на централата на Renaissance Capital в емирството. „Там има много предимства, данъчен режим, лесно осъществяване на бизнес и други“, казва той. „Според анализите ни, ако наистина се преместим, ще трябва да избираме между Лондон и Дубай“.

Перспективата за напускане на Европейския съюз от Обединеното кралство няма да е фактор за решението, казва Вайк, тъй като е „много много трудно за нас да предвидим резултатите от референдума през 2017 г.“.

Независимо от резултата Лондон ще продължи да бъде един от най-влиятелните финансови центрове в света“, добавя той.

Източник:  инвестор.бг