Руска православна мисия посети България

В навечерието на Рождество Христово в София пристигна на посещение делегация, водена от началника на ВПМ Игор Смиков, която носеше със себе си чудотворната икона на Свети Николай, съобщи агенция „Русские новости“, цитирана от „Руски дневник“.

Руската православна делегация посети храма „Св. Николай“, познат на софиянци като Руската църква и се поклони пред гроба на Архиепископ Серафим Соболев, чиято канонизация предстои в най-скоро време и е забележителна с факта, че се извършва съвместно от българската и руската църква.

Следващата спирка на православната делегация беше град Пловдив, където руските гости бяха най-силно впечатлени от паметника Альоша, който е построен в чест на съветските войници, взели участие в освобождението на града. Монументът е изработен на базата на прототип на руския войник Алексей Скурлатов, който участвал във ВСВ в редова рота на Трети украински фронт, бил ранен и изпратен за свързочник на телефонната линия Пловдив-София.

В края на престоя си в България, делегацията проведе няколко срещи в София – със Съюза на офицерите и сержантите от запаса, с Николай Малинов – Председател на НД „Русофили“, както и присъства на учредителното събрание на Българския Евразийски Клуб.

На срещите водещия делегацията Игор Смиков отбеляза историческите връзки между България и Русия, между които важно място заема освобождението от турско робство, темата за антиглобализма, настъпването на антихристиянски сили в Европа и други.

Посещението завърши с обиколка на чудотворната икона около София.