Руска огнехвъргачна система предизвика ажиотаж в Близкия Изток

Опитът от бойното използване на тежката огнехвъргачна система ТОС-1А в Ирак я направи изключително популярна сред чуждестранните клиенти на руско оръжие, особено в Близкия Изток, заяви в интервю за РИА Новости представителят на делегацията на „Рособоронекспорт“ Игор Севастянов на изложението Russia arms Expo (RAE) в Нижни Тагил.

„Някои от предлаганите от „Рособоронекспорт“ модели са в топ-листата по популярност. Да вземем например, тежката огнехвъргачна система ТОС-1А, към която нашите партньори от Близкия Изток проявяват огромен интерес. Както показа опитът от бойното използване на тази система в Ирак, тя е идеална за локални операции, унищожавайки с точност добре укрепения враг“, заяви Севастянов.

Благодарение на своята ефективност ТОС-1А може смело да бъде наречена „тактическо чудо-оръжие“, счита събеседникът на агенцията. „Неслучайно появата им моментално привлече вниманието на всички арабски медии. И за това има основания – опитът от използването им показа впечатляващата огнева мощ и оказваното върху противника силно психологическо въздействие“, подчерта Севастянов.

Тежката огнехвъргачна система ТОС-1А „Солнцепек“ е приета на въоръжение през 2001 г. На гъсеничното шаси на танка Т-72 е разположен набор от  тръбни направляващи за 24 реактивни 220-милиметрови снаряди. Снарядите се оборудват с бойни части от запалителен или термобаричен тип с далечина на стрелбата до шест километра. Зоната на поражение на пълния залп на установката е около един квадратен километър.