Руска Масленица в Плевен

За поредна година руският клуб „Възход“- Плевен организира празника „Масленица“ или Сирни Заговезни, предаде dariknews.bg. На събитието са поканени всички, които имат желание да присъстват.

Всеки, който желае да почерпи за празника може да донесе, баница, палачинки и други лакомства. Председателят на клуба Светлана Бейдова уточни, че  празникът ще се състои на 22 февруари, неделя, от 11:00 часа в Градската градина, до читалище „Съгласие“.

От 19 ч. същия ден в село Подем ще се отбележи и Сирни Заговезни – с голям огън и изпълнения на състава „Гайдуница“.

Празникът „Масленица“ всъщност е аналог на нашенските Сирни Заговезни. На празничната трапеза, освен традиционния самовар, задължително присъстват пчелен мед и домашно приготвени руски пирожки и масленици – тестен сладкиш, подобен на палачинка. В Русия празникът се отбелязва винаги в края на месец февруари с игри, пързаляне с шейни и издигане на снежни крепости.

Името на ритуала идва както от палачинките, които жените приготвят специално за случая и пекат до червено, така и заради сламеното чучело – масленица. Празникът завършва със запалването му, което е символ на отиващата си зима и прогонването на злите сили.