Руска лаборатория създаде антивирусна програма срещу киберизнудвачи

През 2014-2015 година броят на жертвите на компютърно изнудване е бил 131 000, а през 2015-2016 е вече 718 000 души

Руската фирма за компютърни антивируси „Лабораторията на Касперски“, Intel Security, Европол и полицията на Нидерландия пуснаха съвместен портал за борба с киберизнудвачи, използващи шифровани програми, предаде Sputnik, цитиран от inews.bg.

Тези програми правят неизползваема информацията на устройствата на ползвателите. След това компютърните изнудвачи искат откуп за възстановяване на достъпа, но няма никакви гаранции, че откупът ще бъде изплатен.

Сега обаче проектът No More Ransom за борба с този вид кибератаки позволява на ползвателите да получат инструменти за възстановяване на своите данни. Лабораторията публикува на сайта си 4 безплатни инструмента за дешифриране, които ще помогнат на ползвателите срещу киберизнудвачите.Програмата „No More съдържа 160 000 ключа, които помагат на жертвите да възстановят техните данни.

„Основният проблем с компютърните изнудвачи е, че често жертвите се съгласяват да платят на злосторниците, защото не виждат друг начин да върнат достъпа си до своите ценни данни. И по този начин подкрепят киберпрестъпната икономика: ние наблюдаваме нарастване броя на такива атаки и фиксираме появата на нови играчи. Положението може да се промени само с координиране на действията на всички заинтересовани страни. Появата на инструменти за дешифриране е първата стъпка в борбата с изнудвачите“, твърди Фьодор Синицин от Лабораторията на Касперски.

Според статистика на лаборатория през 2014-2015 година броят на жертвите е бил 131 000, а през 2015-2016 е вече 718 000 души.