Руска делегация от общински съветници и кметове посети Казанлък

Петима представители на руски общини, победители във второто издание на организирания в Русия конкурс „Открита община“, посетиха Казанлък за обмяна на добри практики с местната власт и възможности за сътрудничество. Центърът на промишлеността на България в Русия организира за победителите в конкурса за прозрачна община посещение в България, като Казанлък бе една от избраните български общини наред с Пловдив, Стара Загора, София, както и Националното сдружение на общините в Република България.

Делегацията в състав Алла Анатолиевна Поспелова – заместник-кмет на Дмитровски общински район, Московска област;Иван Михайлович Нежельский – кмет на град Богучар, Богучарски общински район, Воронежка област; Александър Василиевич  Давидов, кмет на с. Красночикойское, Кросночикойски район, Забайкалие; Вадим Дмитриевич Покаместов, заместник-кмет на градската администрация на гр. Стародуб, Брянска област; Григорий Анатолиевич Вержицкий – председател на Кемеровски  градски съвет на народните депутати в южната част на Западен Сибир, бе придружена от Росен Андонов, главен експерт в Министерството на икономиката и енергетиката на Р България. Гостите бяха посрещнати от заместник-кметовете на община Казанлък Петър Косев, Даниела Коева и Лилия Цонкова и заместник-председателя на Общинския съвет Нено Влайков. В срещата участваха още представители на бизнеса – Танчо Михайлов – „Гуала клоужърс България“, Янко Запрянов и Цветан Шиков – „Арсенал“ АД, Галин Иванов от „Юнимет“, Димитринка Грозева от „М+С Хидравлик“, Николай Спиров – „ЮМТ“.

Представителите на местната власт на Русия запознаха домакините с особеностите на своите райони в икономически и културно-исторически аспект, като подчертаха желанието за по-активно сътрудничество и установяване на двустранни връзки между Казанлък и техните градове и населени места. Заместник-кметът Петър Косев направи презентация на Община Казанлък с акцентите в нейното икономическо развитие, машиностроене, лека промишленост, култура и туризъм. Всеки от представителите на казанлъшкия бизнес презентира съответната фирма и подчерта наличието на добри бизнес контакти с руски партньори.

След приключването на срещата в Община Казанлък руската делегация посети „Кълвача груп“ по покана на Стойчо Кълвачев.

Гостите от различни краища на Русия разгледаха Казанлък, трезора и експозициите в ИМ „Искра“ и Художествената галерия. На раздяла със своите домакини от Община Казанлък, те споделиха своето възхищение от града и неколкократно подчертаха: „Казанлък е много хубав град, хората са красиви и сърдечни“.

kazanlak.bg