Руска делегация остро критикува доклада на PACE

Страсбург.  Делегация от Русия остро критикува ПАСЕ за проекта за резолюцията на ситуацията в Украйна, в който става дума за възможно лишаване на Киев от право на глас в Страсбург, а отговорността за отказа да подпише споразумение за асоцииране с Европейския съюз, се прехвърля на Русия, съобщи ИТАР-ТАСС. „Ние не поддържаме проекта за резолюция“, заяви лидера на руската делегация Алексей Пушков.

В проекто-документа, в частност се говори, че „ПАСЕ взима под внимание публичните заявления на ръководството на Украйна за това, че на решението да не подписват споразумението с ЕС, сериозно е повлиял натискът от страна на Русия, а най-вече руската заплаха да затвори границите си за износ от Украйна, ако тя подпише споразумението“. „Заплаха от санкции, икономически и политически шантаж с цел повлияване на решения на друга държава, противоречат на общопризнатите дипломатически и демократични норми и са неприемливи“, се подчертава в проекто-документа. Там се споменава също, че „Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, трябва да обмисли възможността за прекратяване на правото на глас на украинската делегация по време на откриването на втората сесия на ПАСЕ през април тази година. В случай че, сериозните нарушавания на правата на човека продължат, властите ще вземат решение за  потискане на протестите за независимост със сила“.

„Усещането е, че докладчиците се опитват да обвинят Русия в онова, което направи Европейския съюз“, заяви Пушков. Той отбеляза, че именно ЕС е упражнявал и продължава да оказва натиск върху Украйна. „Нито един руски политик, депутат или дипломат не е идвал в Киев през последните два месеца, за да влияе на настроението на населението, нито е правил заявление на контрапротеста на Майдан, а такъв забележете, съществува в Киев. И при всичко това обаче, на Майдан бяха забелязани: министъра на външните работи на Германия, министъра на външните работи на Швеция, германски депутати, говорители от литовския парламент, представители на Европейския съюз, които фактически призоваваха за конфликт със законната власт. И при всичко това, тук е написано, че давлението идвало от страна на Русия. В какво точно се изявява това давление?“, възмути се Пушков. Той добави, че подобни пасажи реално представляват „възпроизвеждане на пропагандистка позиция на ЕС по отношение на ръководството на Украйна и Русия, което е извън правилата на мандата на ПАСЕ, те нямат никакво отношение към правозащитната дейност“.

Също така, Пушков нарече предложението относно възможното отнемане на правомощията на украинската делегация в ПАСЕ “абсолютно безобразен параграф“ и “още една форма на натиск спрямо украинските власти“.

„И това е повторение на позицията на Европейския съюз, който фактически се опитва да измести Янукович, чрез Майдан и действията на опозицията“, смята лидерът на руската делегация Пушков. По думите му, „редица депутати на ПАСЕ забравят, че това е организация, съставена от 47 страни на голямата Европа“. „Не сме длъжни да подписваме документи, които изразяват политическата позиция на организацията, провалила се в преговорите с Украйна, и обвиняваща за това Русия“, каза в заключение Пушков. Докладът „Функционирането на демократичните институции в Украйна“ ще бъде разгледан в четвъртък на 30 януари от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа въз основа на спешно разискване..