Руска вечер в НЧ”Зора -1990г.”село Победа

На 14 юни 2018г. в НЧ”Зора -1990г.” село Победа се проведе руска вечер. Срещата на приятели на Русия се проведе в своебразната седмица на Русия, когато се отбелязва 12 юни – Националния празник на Руската федерация.

По този повод гости на тържеството бяха г-н Пламен Александров Председател на Областен съвет –Плевен – Национално Движение Русофили и г-жа Илиана Николаева- координатор на Движението за Община Долна Митрополия.

Участниците в срещата и гостите бяха посрещнати на фона на емблематичната руска песен „Подмосковние вечера”. В лекционната зала на Читалището бе подредена художествена и специализирана литература на руски език, грамофонни плочи на известни руски изпълнители, фотоизложба „Парк Кривякино”в гр. Воскресенск, картинна изложба „Третяковска галерия” и много традиционни руски сувенири и предмети. В непринуден разговор присъстващите споделиха свои спомени от срещи с руски групи и делегации, от запознанства и кореспонденции с „непознато другарче”.

В празничната атмосфера се зароди идеята да се изгради Клуб Приятели на Русия в село Победа. Така празника прерасна в учредително събрание  и Клуба беше създаден, а за негов Председател единодушно беше избрана г-жа Емилия Русева – педагог със специалност Руска филология и ценител на руската култура.

Присъстващите изразиха желание да участват в мероприятията на Национално движение Русофили, като се отчита интереса на голям брой деца, които изучават руски език, пеят руски песни и танцуват руски танци.