Руската църква почита паметта на светия равноапостолен княз Владимир

Московският и на цяла Русия патриарх Кирил в деня на памет на светия равноапостолен княз Владимир оглави службата на празничната Божествена литургия в храма „Христос Спасител“ заедно с представителите на всички 15 поместни православни църкви, съобщи РИА Новости.

Хилядагодишнината от кончината на княз Владимир – кръстителя на Рус се отбелязва в Русия на общоцърковно и държавно ниво. Тази вечер в Кремъл ще се проведе тържествен прием от името на руския президент.

По-рано в рамките на тържествата в Москва бе открит IV-ят фестивал на славянското изкуство „Русское поле“, в рамките на един ден бе създаден „обыденный“ (храм, построен за едни ден) храм. Негово светейшество патриарх Кирил го освети и благослови да бъде предаден на Севастопол, където в древен Херсонес княз Владимир е приел Покръстването. Там, както и във всички други храмове в Русия на този ден бе отслужена Божествена литургия в памет на великото историческо събитие.

Храм

„Рано сутринта започна литийното шествие с мощите на светия равноапостолен велик княз Владимир от Княз-Владимирския съборен храм-костница на адмиралите до Свети-Владимирския храм в Херсонес. В тържественото богослужение участват до двадесет архиерея“, заявиха пред РИА Новости от епархията в Севастопол.

По-рано в Севастопол се проведе морско литийно шествие с мощите на светия княз.

В Киев, според информация на пресслужбата на Украинската православна църква, празничната Божествена литургия в Киево-Печорската лавра е била оглавена от митрополит Киевски и на цяла Украйна Онуфрий. За участие в тържествата в града пристигнали делегации от пет славянски поместни църкви – Полската, Българската, Сръбската, на Чешките земи и Словакия и Румънската.

Епохата на свети Владимир е ключов период за Русия. Покръстването на Рус от православна Византия е най-важната стъпка за националното самоопределение на руската държава.

Княз Владимир

Името и делото на светия равноапостолен княз Владимир, наречен от народа Червеното Слънце, е свързано с цялата история на Руската църква. „Чрез него ние обикнахме Христа, Истинния Живот познахме“, засвидетелства Иларион, митрополит Киевски († 1053). Подвигът на княз Владимир продължили неговите синове, внуци и правнуци, управлявали руските земи в продължение на почти шест столетия.

княз Владимир памет

Митрополит Иларион в „Словото за закона и благодатта“, изречено в деня на памет на свети Владимир в Десятинния храм в Киев, го нарича „апостол на владиките“ , „подобник“ на свети Константин, и сравнява апостолското му благовестие на Руската земя с благовестието на светите апостоли.