Руската търсачка Яндекс представи първия в света браузър с информационна лента, управлявана от ИИ

Яндекс представи нова версия на своя браузър, в който е вградена информационна лента, показваща препоръки, съобразени с всеки потребител. Новата лента се нарича Дзен и съдържа препратки към статии, видео, изображения и други материали в интернет, които са подбрани с помощта на изкуствен интелект, предаде kaldata.com.

ИИ събира информация и статистика за потребителите: кои сайтове се посещават най-често, как се оценяват статиите и клиповете, дали потребителят иска още информация от определен вид и още много други. Дзен не се ограничава само със сайтовете и темите на потребителя, а на базата на натрупаната статистика предлага теми и материали, които биха могли да заинтересуват потребителя.

Дзен използва глобалната търсачка Яндекс и технологии за ИИ. Събраните данни се обработват с помощта на технологията „Диско“, която е създадена на базата на метода за машинно обучение „Матрикснет“. Именно Матрикснет формира потребителските данни в информационната лента.

Засега лентата се появява при отваряне на нов раздел, но само при потребители, които вече са ползвали браузъра Яндекс. Съвсем скоро лентата ще се появи и при новите потребители на този браузър. Настройката на Дзен става чрез уеб-страницата zen.yandex.ru/demo.