Руската специализирана комуникационна техника ще използва процесорите Елбрус

Новата платформа се очаква да обедини в една обща мрежа шифрованите връзки на Русия и Общността на независимите държави. Новата апаратура изцяло се базира на руски софтуер и процесорите „Елбрус“, като по този начин се гарантира възможно най-висока защита на информацията, пише kaldata.bg.

Специализираната апаратура включва универсални изчислителни машини, конзола на оператора и специален софтуер, който се грижи за маршрутизирането и обработката на данните. Новата техника дава възможност за достоверно и в гарантирани срокове предаване на юридически значими документи и информация между държавите на ОНД и Русия, както и на техните територии.

ОПК съобщи, че е създадена надеждна техника за изграждане на информационно добре защитени мрежи от федерално ниво. Осигурена е много висока степен на информационна безопасност, която може да се използва за предаване и на най-конфиденциални данни.

До края на 2017 година е планирано да се произведат над 40 модула от специализираното комуникационно оборудване, което ще се базира на руските процесори „Елбрус“ и „Байкал“.