Руската преса похвали Руския център във Варненския свободен университет

Паметник на жертвите на холокоста. Височина на фигурите - 1,8 м. Йерусалим, Израел, 2005 г. На фотографията: президентите на Русия и Израел Владимир Путин и Моше Кацав, Зураб Церетели по време на откриването

На 25 януари 2009 г. във Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“ е открит първият Руски център на Балканите, съвместен проект на университета и фонд „Русский Мир“.

В навечерието на петата годишнина на центъра Изданието на фонд „Русский мир” помества пространна статия под заглавие „Равнение на ЦЕНТЪРА”.

Ретроспективното начало на статията припомня, че въпреки липсата на филологически факултет, през 2007 година Варненският свободен университет става домакин на ХІ Конгрес на Международната асоциация на преподавателите по руски език и литература (МАПРЯЛ) . Като смела постъпка определят авторите домакинството на подобен форум в годината на влизането на страната ни в Евросъюза и съпътствалите го антируски настроения. Президентът на ВСУ проф. д.ик.н. Анна Недялкова, автор на книгата „Глобализация. Освобождаване от предразсъдъците”, е човекът, благодарение на когото това става факт, а университетът отваря вратите си за 1 500 русисти от 80 страни, отбелязват авторите на статията.

Като един от най-активните центрове в света, определят те Руския център на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър”. Следва впечатляваща статистика: 21 000 души са посетили Руския център за последните 5 години. Тук са проведени 12 научно-методически семинара за преподаватели, 5 международни квалификационни школи, 11 кръгли маси, 4 публични лекции, 10 изложби, 12 конференции, 10 церемонии за връчване на сертификати за владеене на руски език, реализирани са 2 международни проекта, а броят на преподавателите преминали обучение в рамките на летните квалификационни семинари е 527.

Визитната картичка на варненския Руски център са Международната лятна квалификационна школа „Съвременни педагогически технологии в обучението по руски език като чужд“, в която участват млади преподаватели по руски език от 7 европейски страни и Денят на четенето, който събира представители на водещи медии у нас, сочи още изданието „Русский мир”. А срещите с интересни хора внасят неоценима полза в образователния процес. „Бихме искали да поканим като лектори и водещи представители на руския бизнес, споделя директорът на Руския център на ВСУ доц. д-р Галина Шамонина. – Такива участия не само разширяват хоризонтите на обучението по специалността, но и ще стимулират интереса към руския език.”

„Струва ми се, че сътрудничеството между България и Русия излезе от идеологически пренатоварения период и върви по нормален пазарен път, – отбелязва президентът на Варненския свободен университет проф. д.ик.н. Анна Недялкова от страниците на изданието. – В този смисъл взаимодействието на университетите с бизнеса  в процеса на създаване на критериите за подготовка на кадри, е много важна съставна част, и за нас, и за бизнеса”.

Идеите за бъдещето на Руския център са много. Част от тях са свързани с иновационните технологии в обучението и с реализацията на дистанционни курсове по руски език. В плановете на центъра присъства и организирането на изнесени семинари за ученици от различни български градове.

Статията, обхваща различни аспекти от дейността на един от най-активните руски центрове в света, завършва с думите на президента на Варненския свободен университет проф. Недялкова: „С всеки изминал ден констатирам възвръщането на интереса на младите хора в България към руския език. Доказателство за това е увеличаването на броя на студентите, желаещи да изучават руски език. В този смисъл е много важно ние да сме организация, която да отговаря на общественото търсене. Руските центрове и всички инициативи на фонд „Русский мир” са чудесна възможност в тази посока.”.