Руската община в Молдова към Турчинов: Прекратете операцията или ние идваме!

Към нелегитимния президент на Украйна Александър Турчинов:

„Господин Президент!

На въоръжените сили на Украйна вие заповядахте да убиват граждани от своята страна, които не са съгласни с политическия курс на днешното централно ръководство на Украйна. За свои помощници властта привлече незаконни въоръжени групировки, в това число и известния с жестокостта си „Десен сектор“.

Разултат от започналата война стана гибелта на голямо количество мирни граждани, сред които и много руски съотечественици – потомствени жители и граждани на Украйна.

Във връзка с това, руските съотечественици в Молдова искат от Конгреса на руските общини на република Молдова незабавно да започне работа по мобилизирането на доброволци от Молдова за защита на руските съотечественици в Украйна. С всеки изминал ден тези изисквания нарастват. По-късно ние няма ба бъдем в състояние да удържаме хората.
Ако в Украйна продължи противопоставянето на военните с гражданското общество – вие ще отворите вратите за почти четири хиляди добре обучени бойци, готови да защитят от военния ботуш руските съотечественици в Украйна.

Убеден съм, че примерът на доброволците от Молдова ще бъде последван от доброволци и от други страни.
За Украйна това ще се превърне в катастрофа.

Затова аз ви призовавам, господин Президент, незабавно да се прекратят всякакви силови действия и да бъдат започнати преговори за разрешаването на конфликта в Украйна. Срокът е до 12 май. Ако до тази дата не се промени нищо и продължи да се пролива кръвта на руските съотечественици, отрядите ще се придвижат на Изток. И повярвайте, никакви граници няма да са в състояние да ги спрат.

Бъдете благоразумни!“

Председател на Конгреса на руските общини в Молдова, лидер на Обществено-политическо движение „Равноправие“
Валерий Клименко