Русия смята да предяви на Германия сметката за щетите от Втората световна война

Депутати от Държавната дума, долната камара на руския парламент, създават работна група, която ще установи щетите, които са нанесени от Германия на Съветския съюз по време на Втората световна война, пише всекидневникът „Известия“, предаде ТАСС.

След приключване нa изчисленията, работната група планира да излезе с призив към Германия да изплати репарации.

Инициативата е подета от Михаил Дегтярев, член на върховния съвет на Либерал-демократическата партия на Русия. Той изтъкна, че Германия практически не е плащала репарации за унищожението и клането по време на Втората световна война.

Съветският съюз иззе германски активи, мебели, дрехи и промишлено оборудване от контролирания съветски сектор според подписаните в Ялта споразумения. Съветският съюз е подписал споразумение за спиране изплащането на репарации с Германската демократична република, но не е сключвал такива договори с Федерална република Германия преди обединението.

Според Дегтярев казусът остава открит. По думите му Берлин продължава да нанася щети на Русия с незаконно наложените от ЕС санкции. Руски експерти заявиха, че исканията към Германия са основателни, но изплащането на репарациите може да стане възможно при сключване на споразумение между двете държави, а практически това е нереалистично 70 години след края на войната.

Дегтярев припомни, че Германия е възстановила загубите даже на онези държави, които не ся взимали участие във Втората световна война. По думите му, Израел в рамките на „компенсиране на национал-социалистически несправедливости“ е получил от Германия над 60 милиарда евро.

„Излиза, че Германия е изплатила компенсации за 6 милиона жертви на Холокоста, но при това игнорира 27 милиона убити съветски граждани. Мисля, че общата сума на репарациите съответно текущите цени трябва да бъде най-малко от 3 до 4 трилиона евро, които Германия трябва да изплати на правоприемника на СССР – Русия“, подчерта руският депутат.