Руската Дума ратифицира споразумението за „Турски поток“

Депутатите от руския парламент одобриха ратификацията на споразумението между Русия и Турция за изграждането на две тръби на газопровода „Турски поток“, предаде ТАСС в петък.

Подписаният на 10 октомври 2016 г. в Истанбул документ бе внесен за одобрение в Държавната Дума на 19 декември. „Целта на споразумението е да създаде прозрачна и стабилна нормативно-правна база, включително данъчни и митнически режими, за проектирането, строителството и експлоатацията на газопроводна система, създаваща се за обезпечаване на доставките на руски газ в Турция и за транзит“ посочва се в мотивите, придружаващи споразумението.

То урежда въпросите по проектирането, строежа и експлоатацията на два морски и два сухопътни участъка от газопровода „Турски поток“. Общо трасето се предвижда да е 920 км, от които по сушата ще са 200 км.

Маршрутът на тръбите ще тръгва от руското крайбрежие в Краснодарския регион и ще стига по дъното на Черно море до приемен терминал на турското прибрежие. Всяко от съоръженията ще е с капацитет от 15.75 млрд. куб. м годишно. въвежданите им в експлоатация се планира за края на 2019 г.

Проектът трябва да се реализира от руската „Газпром“ и турската БОТАШ.