Руската Дума предложи на Крим два варианта за присъединяване

В руския парламент се обсъжда бъдещият статут, както и сроковете за присъединяване на Крим към Руската Федерация. Встъпването на новия субект в състава на Русия ще се осъществява на доброволна основа и по взаимно съгласие на двете страни.

По информация на руския вестник „Известия”, сега се обсъждат няколко варианта за по-нататъшната съдба на Кримския полуостров. Единият от най-вероятните е Крим да се присъедини към Русия като автономна република, като субект на Русия в състава на Южния Федерален окръг.

В този вариант Република Крим със столица Севастопол е едно цяло. Във втория вариант Крим и Севастопол могат да бъдат отделни субекти на федерацията, при това Крим да си остане република.

Висше длъжностно лице на Крим ще бъде главата на републиката. Законодателната власт в републиката ще бъде представена от парламент, а изпълнителната власт – от правителство.

Има вероятност Крим да стане република като онези, които сега влизат в състава на Русия – Татарстан и Башкортистан. Но ако те са национални републики, които влизат като субект, Крим ще бъде интернационална република, споделя пред „Известия” първият заместник-председател на комитета на Съвета на Федерациите по конституционно законодателство Алексей Александров.

izvestia.ru