Руската армия ще тества 20 прототипа на танк „Армата“

Партида от над 20 руски танка „Армата“ се тестват в момента от производителите и ще бъдат изпратен на въоръжените сили на страната тази или следващата година, предаде RT, цитиран от „Руски дневник“.

„Армата“ е най-новият брониран продукт от „УралВагонЗавод“ (УВЗ) – водещ руски производител на танкове. За първи път „Армата“ е показан през май 2015 г., по време на парада за Деня на победата в Москва. УВЗ произведе пробна партида от танковете „Армата“, които в момента са подложени на тестове, съобщи заместник-директорът на компанията Вячеслав Хаитов за руско радио, допълни RT.

„В тази партида има повече от 20 превозни средства. Процесът на тестване на прототипите ще ни помогне да елиминираме възможните недостатъци“, каза той. „След това ще ги изпратим на въоръжените сили, за да се види как те ще се докажат в различни климатични условия. Това ще стане през 2016-17 година“.

„Армата“ е проследен модел бронирана платформа, която може да се използва за изграждане на различни видове превозни средства. Известна е най-вече във вариантите Т-14 и БМП – Т-15, но шасито Ѝ е използвано още за самоходно оръжие, бойна машина за пехотата, гранатомет и други превозни средства.

Според Халитов УВЗ обмисля вариант на танк въоръжен със 152 мм оръдия – по-големи от 125 милиметровите използвани в Т-14.

„152 милиметровият калибър е доста ефективен и не изисква специални амуниции. Кинетичната енергия на 152 милиметровия е достатъчно силна, за да взриви купол в далечината. Така че това е обещаваща посока и ние я обмисляме“, каза Хаитов.

Платформата, казва той, е значителен пробив, който е с едно десетилетие напред от това, което други производители на броня предлагат в момента.