Руската армия до 2020 г. ще получи екзоскелети, управлявани чрез силата на мисълта

След около пет години руската отбранителна промишленост ще може да започне производството на екзоскелети за нуждите на армията, които значително увеличават физическите възможности на войниците. Това съобщи един от ръководителите на Обединената приборостроителна корпорация (ОПК ) Александър  Кулиш, цитиран от ТАСС.

„Смятам, че след около пет години ние ще имаме нефроинтерфейс за управление на екзоскелети и протези посредством електрическите потенциали на главния мозък“, заяви той.

Кулиш подчерта, че екзоскелетът, който се разработва от ОПК, ще позволи на военните да носят до 200-300 кг. лично снаряжение. „Войниците ще получат възможност да извършват гигантски скокове, да пренасят свръхтежки предмети и т.н. В това е бъдещето“, отбеляза той.

Първият проект на екзескелета е разработен през 60-те от компаниите GeneralElectric и UnitedStatesmilitary и е бил наречен Hardiman. Особеност на това устройство е възможността да вдига товар с тегло 110 кг. при усилие едва 4,5 кг. Въпреки създаването на хидравлична и електронна конструкция на „Хардимен“, проектът не се увенчал с особен успех. Това е свързано преди всичко с отсъствието към този момент на достатъчно мощен източник за захранване на екзоскелета, както и огромната маса от 680 кг.

Новата система, по думите на Кулиш, ще бъде търсена в медицината и особено за рехабилитацията на хора със заболявания на опорно-двигателния апарат и централната нервна система.

В момента невроинтерфейсът на бъдещия екзоскелет вече позволява да се правят завъртания и да се свива ръката при показването на определени зрителни образи от страна на човека-оператор, каза още Кулиш.

Според него, ако бъдат постигнати необходимото качество и прецизност, „ние ще можем да управляваме много машини: автомобили, безпилотници, да движим предмети“.