Русия ще разположи изтребители в Арктика

Русия ще разположи изтребители в Арктика, пише в заглавие „Московский комсомолец“. Изданието цитира Кирил Макаров, зам.-командващ руските войски за въздушно-космическа отбрана.

Федерацията разполага вече нови радари на острови в Северния ледовит океан, скоро ще изпрати там и изтребителна авиация, заяви през уикенда Макаров. Според експерти на вестника, става дума за модернизирани изтребители прехващачи МиГ-31БМ, за които ще се изгражда база на архипелаг Нова земя, пище dnes.bg

В миналото Съветският съюз държеше там изтребители Як-28П, после и Су-27, които охраняваха т. нар. Обект 700, ядрен полигон на СССР. Самолетите МиГ-31БМ са въоръжени с ракети Р-33Е с голям обсег и други оръжия за борба с противникова авиация. До края на 2018 г. руските въоръжени сили ще получат над 50 такива машини.

Междувременно се възстановява и военното летище на остров Котелни от архипелага Новосибирски острови. От 2016 г. то ще може да посреща тежкотоварни Ил-76 и дори стратегическа авиация.

Изграждането на руска военна инфраструктура в Арктика се движи с ударно темпо и е стигнало почти 70 на сто от планирания обем, добавя „Московский комсомолец“.

Северното въздушно-космическо направление е стратегическо за Русия, тъй като е най-краткият възможен път към индустриалните и административните центрове на страната за авиацията на вероятния противник. Това заявява пред „Независимая газета“ ген.-полковник Николай Москвителев, бивш командващ авиацията на съветските, после и на руските противовъздушни сили. „Там се опитват да възродят 14 летища – четири вече са налице, още 10 се възстановяват“, уточнява военният експерт.

Руските въоръжени сили вече имат над 350 изтребители прехващачи от четвърто поколение МиГ-31. Конструирани преди 25 години, според експерти обаче те са най-бързите и най-високолетящи бойни самолети в цял свят. Противоракетите, които носят, могат да унищожават крилати ракети, летящи на крайно малки височини, добавя „Независимая газета“.