Русия ще разположи бойна авиация в Крим

Навлизането на ескадрен миноносец на ВМС на САЩ в акваторията на Черно море може да стане повод за това, Русия да разположи бойни самолети, в това число и бомбардировачи Ту-22М3, както и да ускори създаването на нови подводници и фрегати, съобщи главния редактор на списание „Национальная оборона“ Игор Коротченко.
«От практическа гледна точка, това е повод Русия да укрепи своята военно-морска инфраструктура в Черно море за сметка на допълнително разгръщане на брегови противокорабни мобилни комплекси «Бастион» с противокорабни ракети «Яхонт», отбеляза пред РИА Новости Коротченко.
Освен това, по негово мнение на кримските военни летища е необходимо да бъдат разположени бомбардировачите Су-34 и Ту-22М3. «Русия е длъжна активно да проследява действията на САЩ в акваторията на Черно море, за което е необходимо да се подсили контрола и разузнаването, както и морската авиация. Русия разполага с подобни възможности и ги използва при проследяването на военната активност в различните райони на Световния океан», каза той.
По мнение на Коротченко, е необходимо да се ускори въвеждането на 6 нови фрегати и 6 нови дизелни подводни лодки в бойния състав на руския Черноморски флот. Съответното укрепване е заложено в държавната програма за въоръжение до 2020 г., но обединената корабостроителна корпорация има потенциал да ускори работата по изграждането на нови единици за флота, смята експерта.

«Тези мерки позволяват да се неутрализират както текущите, така и потенциалните заплахи, които могат да бъдат актуални за Русия в дадения регион в резултат на действията на САЩ спрямо ескалацията на напрежението, в това число и въвеждане в Черно море на ескадрени миноносци, представляващи непосредствена заплаха за функционирането на стратегическите ядрени сили на Русия», смята Коротченко.