Русия ще продължи да подкрепя Сирия

Политиката на Русия на подкрепа на ръководството и народа на Сирия, които в момента се противопоставят на терористична агресия, ще остане непроменена. Това заяви руският президент Владимир Путин на среща с външния министър на Сирия Уалид Муалем.

„Ние виждаме колко трудно се развива ситуацията в Сирия, свързана най-вече с агресията на международния тероризъм. Разбираме, че в такава обстановка винаги успехът се съчетава и с някои проблеми, може да има и военни неуспехи. Но ние сме сигурни, че в крайна сметка сирийският народ ще победи. И нашата политика, насочена към подкрепата на Сирия, сирийското ръководство и сирийския народ, остава непроменена“, заяви руският президент, цитиран от РИА Новости.

Сирия и страните от региона трябва да се обединят в борбата срещу „Ислямска държава“, своя принос за това са готови да дадат и Турция, и Йордания, и Саудитска Арабия, а Русия е готова да допринесе за установяването на диалог между страните, заяви руският държавен глава.

„Ако сирийското ръководство сметне това за целесъобразно и възможно, ние ще направим всичко необходимо, за да ви подкрепим. И ще използваме добрите си отношения с всички страни от региона за това, най-малкото да направим опит да създадем такава коалиция“, каза Путин.

По-късно на пресконференция със сирийския му колега Уалид Муалем руският външен министър Сергей Лавров отбеляза, че усилията на Сирия за борба с терористите от „Ислямска държава“ в момента не са достатъчни, и затова е необходимо да бъдат координирани усилията на всички страни. Лавров съобщи също, че Русия ще окаже помощ на Сирия в разрешаването на социално-икономическите проблеми, а също така и в укрепването на отбранителната способност.