Русия ще пресича решително опитите да се разгърне нова война в Нагорни Карабах

Русия прави оценка може ли да предотврати кръвопролитието в Нагорни Карабах, като взема под внимание факта, че арменците смятат заявлението на Баку за прекратяване на огъня за информационна хватка и лъжа, а от друга страна Азербейджан официално заяви, че спира всички военни операции едностранно, съобщава „Взгляд“.

Операцията на Баку в Карабах, при поддръжката на Турция, пише изданието, е доста „бездарна“, но заплахата за нова война в региона се запазва.

След рязкото обостряне на ситуацията, Азербейджан заяви решението си да спре всички военни операции на линията на съприкосновението в Нагорни Карабах.

„Като взема за основа миролюбието и призивите на международните организации, Азербейджан прие решение да прекрати в едностранен порядък ответните военни операции и ще укрепва освободените в навечерието територии“, заяви ръководителят на пресслужбата на Министерството на отбраната на Азербейджан Вагиф Дяргахли, цитиран от РИА „Новости“. Заедно с това ведомството отправи предупреждение, че ако Армения „продължи да провокира, отговорът на азербейджанската страна ще бъде жесток и ще бъде взето решение за ново настъпление.“

Политологът Петър Акопов е уверен, че нова война в  Карабах няма да има. „В момента ситуацията се различава принципно от началото на 90-те години, когато се разрази предишната война. Тогава Москва имаше дефицит на политическа воля и не умееше да разбере чувствата на арменците и азербейджанците, които през 1988 г. започнаха открит спор за Карабах, който прерасна в междунационален конфликт. Неграмотната и слаба реакция на Горбачов тогава превърна Карабах в катализатор на разрушението на СССР“, заяви Акопов пред вестник „Взгляд“.

Според Акопов „Баку иска реванш“, „Ереван разбира нестабилността в положението на Карабах“, а да се промени този статус без нова голяма война е невъзможно.

„Подобна голяма война е невъзможна, защото Армения и Азербейджан съществуват не сами по себе си, а като част, при цялата им независимост, от постсъветското пространство. А то, макар че остава арена на противоборство между САЩ и Русия, а в случая с Кавказ и на Турция, през последните години все повече се завръща под влиянието Москва“, подчертава политологът.

След образуването на Евразийския съюз, Армения стана част от него, а като се отчене и факта, че се явява съюзник на Русия в ОДКБ, става ясно, че да воюваш с нея, означава да воюваш с Русия. Азербейджан няма нужда от това – Баку се стреми да съхрани добрите си отношения с Русия. Иска добри отношения и с турците, но в никакъв случай не възнамерява да играе играта за строителство на антируски вал от Балтика до Каспия, на което разчитат всъщност някои атлантически стратегии“, казва Акопов.

В заключение политологът резюмира следното „Всички опити да се разгърне нова карабахска война са изгодни повече на външни сили и Русия ще ги пресича решително.“

Източник: „Руски дневник“