Русия ще предостави открит достъп до данните за военните спътници на САЩ

Русия е готова да предостави открит достъп до своя каталог с обекти в близост до Земятa. В това число влизат и данни, които не са публикувани и от Северноамериакнското командване за въздушно – космическа отбрана (NORAD). Това заяви пред в-к. „Известия“ ръководителят на руската делегация в 59-та сесия на Комитета на ООН за мирно използване на космическото пространство Виктор Шилин, предаде РИА Новости.

Руският сервиз ще бъде аналог на американския каталог NORAD, но в него ще бъдат публикувани не само граждански спътници и космически отпадъци, но и информация, която не присъства в откритите данни на командването на космическата отбрана на САЩ USSPACECOM.

В каталога на NORAD се съдържа информация за повече от 45 000 обекта, намиращи се в космоса. Повечето от данните в него са публично достояние. Определена информация, обаче, включително и такава за американските военни сателити и тези на нейните съюзници като Франция, Германия, Япония и Израел, не са публикувани. Въпреки това в каталога са публикувани данни за руски военни спътници.

Москва предлага да бъдат обединени националните бази данни в единен каталог, достъпен за всяка страна, осъществяваща космическа дейност. Тази система би могла да информира за потенциално опасни събития както за апаратите в космоса, така и за обектите на Земята, а също така и да предупреждава за възможни заплахи за изстрелване на ракети.

По-рано инициативата бе подкрепена от Китай в ООН, а САЩ се обявиха против, тъй като искат да запазят монопола си върху „регулатора на движение“ в околоземното пространство, заяви пред изданието друг участник в заседанието, като добави, че американските военни не са били във възторг от идеята, че информацията за военните им спътници ще бъде свободно достъпна.

„Американците няма смисъл да се вълнуват по повод разсекретяването на орбиталните данни на военните им космически апарати – това така или иначе ще се случи“, заяви Шилин.

През май Пентагонът обвини Русия и Китай в увеличаване на потенциала за атака срещу САЩ в космоса. Съдбата на спътниците предизвиква особена тревога сред американските военни. Тогава експерти свързаха изявленията на министерството на отбраната на САЩ със съставянето на поредния военен бюджет, в който Пентагонът се стреми максимално да увеличи положенията за противопоставяне на мнима заплаха.

Москва неведнъж е предлагала демилитализиране на космическото пространство, припомня РИА Новости. През април руският външен министър Сергей Лавров обеща, че страната няма да бъде първата, която ще разположи там оръжие.

В руското външнополитическо ведомство отбелязаха още, че разполагането на ядрени сили в космоса може да доведе до неконтролируема надпревара във въоръжаването. В края на миналата година Русия внесе съответния проект на резолюция за разглеждане в Общото събрание на ООН, където документът бе блокиран от САЩ.