Русия ще помага за обединяването на корейския народ

Русия има интерес от засилване на мира и стабилността на Корейския полуостров и постепенното обединяване на корейския народ. Това заяви председателят на руската Държавна дума Сергей Наришкин, който е на официално посещение в Сеул, предаде ТАСС.

По време на кръгла маса, посветена на историческите и културните аспекти на руско-корейските отношения, той декларира, че Москва ще балансира между интересите на Северна и Южна Корея и ще помага за перспективния процес на „постепенното движение към обединението на корейския народ“.

Наришкин изрази пълна подкрепа за предложението на южнокорейската страна за създаването на руски културен институт в Сеул.

На срещата си с председателя на Националното събрание на Южна Корея Чхун Уи Хуа руският гост заяви, че двете страни трябва да се придържат съм самостоятелни отношения и да не бъдат „заложници на разни външнополитически фактори“.

Той похвали Сеул, че не са поддава на натиска на трети страни и не се е включил в „антируските санкции“, наложени от САЩ и други западни държави.

Източник: dnes.bg