Русия ще отвърне без ограничения ако бъде извадена от SWIFT

Ако Западът изключи Русия от глобалната система за разплащания SWIFT, руската реакция ще бъде „без ограничения“, предупреди премиерът Дмитрий Медведев, пише darikfinance.bg

Страните от БРИКС – Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка, започват официални консултации за създаване на собствена система за парични преводи, подобна на SWIFT, заяви в интервю за РИА „Новости“, руският заместник – външен министър Сергей Рябков.

По думите му, новата система ще дава гаранции срещу рисковете, свързани с произволните решения на държави, които са в юрисдикцията на SWIFT.

„SWIFT или не, във всеки случай, ние говорим за възможността за създаване на многостранна платежна система под формата на обединение, което ще гарантира по-голяма независимост. То ще създава определена гаранция за защита от рискове“, посочва Рябков.

По-рано заместник-председателят на руската централна банка Олга Скоробогатова обяви, че институцията е предложила в рамките на БРИКС да бъде създаден аналог на SWIFT.

Към последната са свързани повече от 10 хиляди от най-големите финансови структури в 210 държави. Всяка година чрез SWIFT се превеждат 1.8 млрд. съобщения, а обемът на ежедневните транзакции е в размер на около 6 трилиона долара. Сред потребителите са и над 600 руски банки и компании.

Заплахите за изключване на Русия от SWIFT започнаха още миналата есен, а операторите на системата заявиха, че са под натиск, но не възнамеряват да му се подадат.

Русия не е единствената страна, която Европейският съюз заплаши да изключи от системата. През 2012 г. Западът, като средство за натиск, блокира достъпа на Иран до SWIFT. Независимо от това, финансовата система на страната не се срина, въпреки че иранските власти и компании бяха изправени пред редица трудности.