Русия ще окаже хуманитарна помощ на ДНР

Русия непременно ще окаже хуманитарна помощ на Донецката народна република. Това съобщи говорителят на президента Путин Дмитрий Песков.

„Хуманитарна помощ ще им се окаже задължително, що се отнася до военната – не мога да кажа нищо. За това трябва да помолят самите военни, но хуманитарна помощ, разбира се, ще бъде оказана“, поясни Песков.

По-рано от руското външно министерство съобщиха, че Москва очаква от Киев мерките по обезпечаване на доставката на хуманитарна помощ за засегнатите от конфликта региони.

„На 28 май Министерството на външните работи на Русия изпрати нота до Министерството на външните работи на Украйна, в която на украинската страна е обърнато внимание на факта, че към руската страна непрекъснато постъпват настоятелни молби от физически лица и организации в зоната на конфликта в източната част на Украйна с молба за спешна хуманитарна помощ, особено медицински консумативи и лекарства“.

На свой ред от украинското външно ведомство отхвърлиха официалната нота.

В същото време Генералният щаб на Русия преразгледа плана за оттегляне на войските от украинската граница във връзка с кръвопролитията в Донецк в началото на седмицата.

Оттеглянето на 15-хилядната група, което обяви Путин в навечерието на президентските избори в Украйна, е осъществено, но не в пълна степен. Близо до украинската граница все още остават няколко хиляди руски военни и значително количество военна техника. Началникът на Генщаба на руското ВВС Валерий Герасимов заяви по-рано, че оттеглянето на войските от границата с Украйна може да отнеме до 20 дни. Това означава, че заповедта на Путин трябва да бъде изпълнена до 8 юни. От Генщаба съобщават, че във връзка с кръвопролитията в Донецк в началото на тази седмица, решението за оттегляне на войските ще бъде преразгледано. На първо място, е прието решението да бъдат оставени разузнавателни части около границата с Украйна. Според Герасимов, в момента там има около 4-5 хиляди военнослужещи.