Русия ще има своите свръхзвукови ядрени бомбардировачи

Русия ще закупи поне 50 тежки стратегически бомбардировача Ту-160 (Blackjack по класификацията на НАТО), съществено увеличавайки своя авиационен арсенал.

Както вече бе отбелязано на страниците на The National Interest, миналия месец министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу обяви, че Русия ще възобнови производството на стратегическия бомбардировач от съветската епоха Ту-160, който е способен да носи на борда си както обичайно, така и ядрено оръжие.

В четвъртък главнокомандващият руските военновъздушни сили генерал-полковник Виктор Бондарев заяви, че след възобновяване на производството Москва ще закупи поне 50 стратегически бомбардировача  Ту-160.

Това сериозно ще подсили потенциала на руската бомбардировъчна авиация, защото днес на въоръжение има само 15 бройки Ту-160. Това е около 333% увеличаване на количеството бомбардировачи в руския арсенал. Бондарев съобщи, че решението за възобновяване на производството е било прието от президента Путин.

Решението отново да се започне строителството на Ту-160 е било прието отчасти заради задържането на производството на бомбардировача от пето поколение ПАК ФА, който ще влезе на въоръжение в руските военновъздушни сили до 2020 година. Но Бондарев този месец обяви, че сроковете за доставката ще се удължат с три до пет години.

В четвъртък той увери своята аудитория, че решението за възобновяване производството на Ту-160 няма да спре работите по създаването на бомбардировача ПАК ФА, защото те ще се произвеждат едновременно.

„Естествено, ние нямаме право да постъпим по друг начин“, каза Бондарев, отговаряйки на въпроса дали реално може да се води паралелно производство на двете машини.

Русия засега не е обявила датата на възобновяване на производството на бомбардировача Ту-160.

Ту-160 е известен със своята свръхзвукова скорост и изменяемата геометрия на крилата. Конструкторското бюро „Туполев“, което е проектирало този самолет, твърди, че това е най-големия свръхзвуков самолет в света и най-тежкия боен самолет от днес съществуващите.

Автор: Закари Кек, „The National Interest“

Източник: http://www.fbr.bg