Русия: ще има адекватна реакция на новите санкции на ЕС

Решението на Европейския съюз за разширяване на санкциите срещу Русия изглежда особено нелепо на фона на Минските договорености от 12 февруари, в изготвянето на които участваха лидерите на водещи европейски държави. Това се казва в изявление на Министерството на външните работи на Русия, предаде ТАСС.

Разширяването на санкционния списък на ЕС по отношение на Русия, обновен въпреки възможността за намиране на решение на украинския конфликт, няма да доведе до никаква полза. Русия ще отговори адекватно на тези санкции, съобщи ТАСС, позовавайки се на заявлението на МВнР на Русия в понеделник.

„С недоумение се запознахме с влязлото в сила на 16 февруари решение на Европейския съвет за външна политика за разширяването на списъка на санкции по отношение на редица руски физически и юридически лица. Европейският Съюз отново не си е направил труда критично и безпристрастно да анализира реалните причини за ескалацията на напрежението в югоизточната част на Украйна и отново предпочете да се поведе по акъла на „партиите на войната“ в Киев. Отбелязваме непоследователността и нелогичността на факта, че всеки път, когато се появява надежда за урегулиране на украинската криза, Брюксел бърза да налага нови антируски санкции“, гласи съобщението на руското външно министерство.

„Особено нелепо изглеждат подобни решения на фона на минските договорености от 12 февруари, в които взеха участие лидери на водещи страни-членки на ЕС. Създава се впечатление, че в Брюксел и столиците на страните-членки на ЕС или вече не контролира движението на санкционното махало, или бързат да представят желаното за действителност за да убедят общественото мнение в някоя си по-голяма „податливост“ на Русия в резултат на санкции“, поясниха от руското ведомство.

„Ясно е едно, че на фона на появилата се възможност за урегулиране на конфликта в Украйна, подобни решения, на които със сигурност ще последва адекватна реакция, противоречат на здравия смисъл и няма да донесат никаква полза“, гласи съобщението на МВнР на РФ.

Сергей Лавров определи приетия от ЕС нов „черен списък“ като нелеп, предава Интерфакс. Според външния министър на Русия Брюксел води непоследователна политика на рестрикции срещу Кремъл всеки път, когато се появи възможност за разрешаване на украинската криза.

Според него действията на ЕС „противоречат на здравия разум“ и не помагат за решаването на украинския конфликт.