Русия ще изчака до февруари за „Мистрал“

Министерството на отбраната на Русия до февруари не планира да предприеме действия по отношение на неизпълнението от страна на Франция на договора за доставката на първия хеликоптероносач „Владивосток“. Това съобщи в сряда високопоставен представител на руското отбранително ведомство, цитиран от РИА Новости.

Договорът за доставката на двата хеликоптероносача тип „Мистрал“ между френската DCNS и „Рособоронекспорт“ бе сключен през 2011 г. Франция трябваше да предаде първия кораб „Владивосток“ през ноември миналата година, но това не бе осъществено. Френският президент Франсоа Оланд съобщи тогава, че решението за преустановяване на доставката е свързано със ситуацията в Украйна. През декември премиерът на Франция Мануел Валс заяви, че счита разговора за възможния провал на сделката за „преждевременен“. Русия очаква от френската страна или доставката на корабите, или връщане на парите. Съгласно договора, моментът, в който първият кораб трябва да бъде предаден на Русия, може да бъде удължен в срок от три месеца.

„Ние ще изчакаме до февруари, а след това ще предприемем решение в зависимост от ситуацията“, заяви представителят на руското министерство на отбраната.

Припомняме, че по-рано високопоставен представител на Федералната служба по военно-техническо сътрудничество (ФСВТС) съобщи пред РИА Новости, че Русия е изпратила официално запитване към DGA – френското подразделение на министерството но отбраната на Франция, занимаващо се с доставките на оръжие извън страната, с молба да бъдат обяснени причините за неизпълнението на договора за доставка на корабите „Мистрал“.

Представителят на ФСВТС поясни, че Русия не може да се ръководи от устни заявления на отделни политици, дори и сред тях да е президента на страната. Затова за приемането на по-нататъшни решения е необходимо писмено обяснение на ситуацията.

На свой ред министерството на отбраната на Франция заяви, че към момента няма готовност да коментира ситуацията и вероятно информация за това ще се появи по-късно.