Русия ще засилва присъствието си в Черно море

Руската армия и военноморските сили на страната се подготвят да изпратят подкрепления и нова апаратура на югозапад, в отговор на плановете на НАТО да засили присъствието си в Черно море. Това предаде онлайн изданието RT, позовавайки се на информация от руското министерство на отбраната.

През 2016 г. Русия ще засили бойната си мощ не само в западно направление, в Арктика и Далечния изток, но и в Черно море. Нова военна инфраструктура, както и сериозно количество съвременно въоръжение, ще бъдат изпратени към черноморско-кавказкия регион, пояснява още „Раша тудей“.

Плановете на Русия да подсигури югозападната си граница са несъмнено в отговор на намерението на НАТО да засили присъствието си в региона, както и непрестанните опити на алианса да подсили армията на Украйна.

Според източници на изданието от руското военно министерство, цитирани от „Новая газета“, основната задача на армията и флота в югозападното и западно стратегическо направление „ще се състои в усъвършенстване на бойните умения в хода на подготовката и провеждането на стратегическото командно-щабно учение ‚Кавказ 2016‘“. Учението бъде проведено през септември, като в подготовката ще се включат авиационните, военноморските и сухопътните части.

Капитан Вячеслав Трукачов от Черноморския руски флот пояснява в интервю за „Новая газета“, цитирано от „Раша тудей“, че „над 15 нови руски бойни кораба бяха изпратени в Черно море през 2015 г.“ От тях два ракетоносеца и две подводници са оборудвани с най-модерните крилати ракети Калибър-НК с ефективен обсег на действие до 3000 км.

Преди дни на сайта на румънското правителство се появи документ, според който министерството на отбраната в Букурещ започва диалог с партньорите си в НАТО за създаването на съюзническа флотилия в Черно море. Обсъжданията по въпроса ще започнат през февруари, по време на срещата на министрите на отбраната на НАТО в Брюксел. Много вероятно е предложението да бъде одобрено, посочва още изданието.

През август 2015 г. Украйна проведе военно учение със сили на НАТО в Черно море, в което участваха 2500 войници и около 150 превозни средства – кораби, хеликоптери и бронирани джипове. По това време външното министерство на Русия разкритикува „военните игри“ на НАТО и засиленото военно присъствие на САЩ в Украйна и ги нарече „нарушение на Минските споразумения“.