Русия ще добива петрол в Арктика

Руските компании разполагат с петролни резерви за не повече от 30 години и шансът да се открият нови находища е да се навлиза в дълбокия Север. Това заяви министърът на енергетиката Александър Новак на международния форум „Арктика – територия на диалог“, в момент, когато президентът Владимир Путин и министърът на отбраната Сергей Шойгу бяха на посещение на архипелага Земя Франц Йосиф на 1000 км на север от северните брегове на страната.

Новите технологии за петролно-газовия сектор обаче попадат под санкциите на Запада, наложени след анексирането на Крим. Това обхваща специално средства за проучване и добив в Арктика и на голяма дълбочина в океана. Понеже анализатори масово смятат, че казусът с Крим няма да се реши в следващите 20-30 години, руснаците ще трябва сами да си разработят такива технологии.

Новак посочи на форума и прага, над който добив на арктически петрол става рентабилен – 70-100 долара за барел. В момента сортът брент, определящ цените в района, се търгува на нива около 53 долара за барел, а американският лек пертол – под 50 долара за барел.

„Според мен инвестициите в арктически проекти ще се увеличават, защото при нас центърът на добив на петрол и газ се измества на север, към Арктическата зона“, заяви Новак.

В Русия още действа мораториум на правителството над разрешенията за проучвания и добив в континенталния шелф. По думите на Новак арктическите ресурси са от порядъка на 286 млрд. тона условно гориво, от които 200 трилиона куб. м природен газ и 70 млрд. тона петрол. Изчисления на Геложката служба на САЩ, цитирани от „Ройтерс“, показват, че в Арктика има еквивалента на 412 млрд. борела петрол, т.е. около 22% от предполагаемите неоткрити световни запаси.

Руските компании на практика не провеждат геоложки проучвания и масово са се насочили към усвояване на вече открити находища, заяви на форума Василий Богоявленски, зам.-директор на Института по проблемите на нефта и газа към Руската академия на науките.

В спора за това колко бързо трябва да се изчерпват петролно-газовите находища стана дума, че компаниите съобщават за увеличаване на запасите, но според Богоявленски 80% от тях са нерентабилни за добив. Само 20% от обемите, включени в баланса на запасите, идват от нови находища от последните години – останалото е доразработване на геоложкото разузнаване на дълбоки сондажи.

Фото: © Reuters

Новак потвърди, че в момента се отделят по-малко средства за проучвания в сравнение с времената на бившия СССР. Според него част от находищата, които в момента не са рентабилни, може да станат такива с откриването на нови технологии. той даде за пример чувствителната промяна, която предизвика използването на хидравлинчното разбиване на шистови пластове в САЩ.

Руското издание „Ведомости“ припомня, че в други страни по принцип производителите поддържат запаси за 8-9 години напред и не инвестират в проучвания за увеличаването им, включително заради навлизането на възобновяемите източници на енергия. Дейвид Кембъл, президент на ВР в Русия, смята, че ВЕИ секторът няма да изтласка напълно петрола и газа, и сочи, че в следващите 20 години човечеството ще се увеличи до 10 млрд. души, а потреблението на изкопаеми въглеводороди – с една трета.

В сряда президентът Путин посети остров Земята на Александра, за да инспектира почистването на голямо екологично замърсяване, натрупано още от съветските времена. Той нареди през 2010 г. да се премахнат варелите с химикали в един от заливите и проектът стана пилотен за способността за справяне с екологични инциденти и кризи в Северния ледовит океан.

Но не по-малка част от визитата му бе свързана с разширяването на отбранителната и военна инфраструктура на Русия. По островите дълбоко на север от руските брегове се възстановяват закрити радари и се изграждат нови бази, докато Москва има претенции към почти половин милион квадратни мили да бъдат признати за зона на руските икономически интереси.

Шест от обектите ще бъдат готови до края на годината и сред тях е база за 150 души на остров Земята на Александра, която да е напълно автономна в продължение на 18 месеца.

Комплексът „Арктически трилистник“ на базата „Нагурский“ включва вариант за разполагане на самолети – изтребители МиГ-31 или бомбардировач Су-34. Това е единственото подобно съоръжение в света, разположено на 80 градуса северна ширина, твърдят от Северния флот.

Русия строи и ядрени ледоразбивачи и според Виктор Михайловски, главен редактор на сп. „Арсеналът на Родината“, цялата тази активност е без прецедент за последните близо 30 години. Според него сегашните мотиви са различни – да се контролира морският трафик по т.нар. Северен път, който глобалното затопляне отваря. Това трасе е най-късият път от Япония, Китай или Южна Корея до Европа, но тепърва трябва да се докаже икономическата му изгода.

Никоя друга държава не разполага с ядрени ледоразбивачи, способни да прокарват път на търговски, но и на военни кораби. Русия има в момента 6, които са част от флотилия от около 40 ледоразбивача. Освен това Северният флот планира да построи два кораба, въоръжени с крилати ракети, които също ще могат да преминават през ледени полета.

Източник: Дневник