Русия ще възобнови полетите на космически туристи през 2019 година

По време на международното изложение МАКС-2017 директорът на руската корпорация РКК „Енергия“ Владимир Солнцев оповести, че следващият космически турист ще полети към „Международната космическа станция“ през 2019 година.

Единственото, което се знае на този етап за туриста е, че е жител на азиатска държава.

Имайки предвид, че частните корпорации все още се бавят с разработката на специализирани космически кораби за туристически полети, днес възможностите за човек да лети в космоса срещу заплащане са все още ограничени. Единственият начин е като се сключи договор със Space Adventures, Ltd., която дава шанс за изстрелване на борда на руски кораб „Союз“. Туристическият билет струва между $25 и $35 милиона долара – т.е. могат да си го позволят само хора със значително материално състояние.

През 2015 година певицата Сара Брайтман беше почти готова за туристически полет, но се отказа поради семейни проблеми.

Русия също така е сключила предварителен договор за туристически полет до Луната. Според Солнцев обаче първо трябва да се намери подходящ инвеститор, за да могат корабите „Союз“ да бъдат модернизирани за лунни пътешествия. Те трябва да са екипирани с радио за далечна комуникация, специализирани системи за презареждане с гориво и подобрен топлинен щит за завръщане при втора космическа скорост.

Туристическият полет до Луната би струвал много повече от полет до станцията – поне $150 милиона долара.

Източник: cosmos.1.bg