Русия хладнокръвно прие удължаването на западните санкции

Москва счита санкциите срещу Русия, за удължаването на които съобщиха в понеделник от Съвета на ЕС, за необосновани и незаконни. Русия ще изхожда от принципа на реципрочност, заяви пред журналисти прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от РИА Новости.

„Ние нееднократно сме го казвали, и тук няма нищо ново: в санкционния обмен принципът на реципрочност е основата на нашия подход. Русия, разбира се, счита тези санкции за необосновани, незаконни, и ние никога не сме били и не сме инициатори на санкционните мерки“, каза Песков.

По неговите думи продължаването на тази практика „е в ущърб на интересите не само на участниците в икономическата дейност в нашата страна, но и в самите страни, тоест на интересите на данъкоплатците в европейските държави“.

Прессекретарят на руския държавен глава подчерта, че макар Москва да не е инициатор на санкционната политика, в дадения случай „ще действа, изхождайки от принципа на реципрочност“.

Руската рубла също не реагира на новината за удължаването на санкциите. Курсовете на долара и еврото към рублата продължиха сутрешното си понижаване, показват данни на Московската борса.

Към 10.20 ч. московско време курсът на долара се понижи с 0,36 рубли до 53,64 рубли, еврото – с 0,37 до 60,92 рубли. Цената на петрола тип „Брент“ се понижи с 0,43% – до 63,38 долара за барел.

Постоянните представители на страните-членове на ЕС съгласуваха удължаването на санкциите срещу Русия до 31 януари 2016 г. на заседание на 17 юни. В понеделник външните министри на заседание в Люксембург одобриха решението за удължаване на ограничителните мерки срещу Русия.

Удължавайки санкциите срещу Русия, страните от ЕС работят в полза на развитието на програмата за заместване на вноса в РФ, за което само можем да им благодарим, счита заместник-председателят на Държавната дума Николай Левичев.

„Удължавайки санкциите срещу Русия, страните от ЕС удължават руските програми за заместване на вноса, подкрепата на малкия бизнес, подкрепата на селското стопанство, програмите за техническо и технологично обновление на промишленото производство. За всичко това ние можем само да им благодарим“, каза Левичев пред РИА Новости.

По неговите думи, санкциите със сигурност са засегнали икономиката на Русия, но техният ефект се е оказал в пъти по-малък от това, на което западните страни са разчитали.

„Изминалата „година на санкции“ показа, че да наплашат гражданите ни с трудности, да усилят социалното напрежение вътре в страната и да разединят руското общество, няма да се получи. А ето, че в Европа, върху която санкциите се отразиха не по-малко болезнено, отколкото върху Русия, недоволството само ще расте“, счита депутатът.

Според него, представителите на деловите кръгове и обикновените граждани в ЕС много скоро „ще поискат сметка от своите правителства, докога ще играят по „вашингтонската свирка“ в ущърб на националните интереси“.