Русия успешно тества ракета, изстрелвана от „ядрени влакове“

Русия извърши успешен пробен пуск на междуконтинентална балистична ракета, която е предназначена за програмата с „ядрени влакове“ на Москва.

Тестовете на ракети за базираната на влак бойна система „Баргузин“ са били извършени преди две седмици на космодрума в Плисецк, съобщи агенция Интерфакс.

„Тестовете бяха напълно успешни“, цитира агенцията военен източник,“и проправиха пътя за нови тестове в бъдеще“. Мобилната пускова установка, съставена от няколко влакови вагони, предназначени за маскиране на установките на шест термоядрени междуконтинентални ракети „Ярс“ или „Ярс-М“ и техните командни звена, се очаква да влязат в действие между 2018 и 2020 г.

Генерал С. Каракаев, командващ руските стратегически ракетни сили, каза, че „Баргузин“ ще бъде от много по-висша класа от ядрените влакове „Молодец“ от съветската ера. Той очаква тази оръжейна система да бъде на въоръжение до 2040 г.

СССР произведе общо 12 влака „Молодец“, всеки от които беше оборудван с по три ядрени ракети.

Наричани от НАТО „Скалпел“, тези влакове бяха унищожени между 2003 и 2005 г. Информацията за „Баргузин“ се появи на фона на съобщенията за разполагане в руския анклав Калининград на способни да носят ядрени бойни глави ракети „Искандер“, както и зенитни ракетни системи С-400.

Кремъл не обърна особено внимание на критиките от Запад за разполагане на модерните ракетни комплекси в района на Балтийско море, и определи действията си като равностоен отговор на военните сили на НАТО в близост до нейните граници.

В понеделник говорителят на Държавния департамент на САЩ Джон Кърби предупреди, че разполагането на ракети „Искандер“ и С-400 в Калининград е „дестабилизиращо за европейската сигурност“ и призова Москва да „се въздържа от думи или дела, които са в противоречие с целта за насърчаване на сигурността и стабилността в евроатлантическия регион“.

Говорителят на президента Владимир Путин Дмитрий Песков заяви пред репортери, че руската армия трябва да отговори на това, което той определи като агресивни ходове на НАТО: „Русия трябва да направи, каквото е необходимо, поради разпростирането на НАТО към границите ни“.“Алиансът е един наистина агресивен блок, така че Русия прави това, което трябва да се направи. Тя има суверенното право да предприеме необходимите мерки на цялата територия на Руската федерация.“

Москва също разположи нови противокорабни ракети на тихоокеанските острови, контролирани от Русия, към които предявява претенции Япония, съобщи в. „Индипендънт“.

Източник: БГНЕС