Русия уважава народната воля в Донецк и Луганск

Русия се надява, че референдумът в Донецката и Луганската област ще доведе до цивилизован диалог между представителите на Киев, Донецк и Луганск. Това съобщи пресслужбата на Кремъл, цитирана от ИТАР-ТАСС.

„Москва се отнася с уважение към волеизявлението на населението на Донецката и Луганската област и се надява, че практическата реализация на резултатите от референдума ще се случи по цивилизован начин, без каквито и да е прояви на насилие, чрез диалог между представителите на Киев, Донецк и Луганск“, се казва в съобщението.

„Русия внимателно наблюдава подготовката и провеждането на референдума в Донецка и Луганска област. Забелязваме високата избирателна активност на населението, въпреки опитите гласуването да се провали“, добавят от Кремъл.

Същевременно Кремъл осъди използването на сила, включително на тежки оръжия срещу цивилното население, което е довело до загубата на човешки живот.

От пресслужбата на руския президент уточняват още, че Русия би приветствала усилията в интерес на създаването на диалог, включително чрез Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

referendum