Русия трябва да усвои Арктика

Русия трябва да положи всички усилия, за да дойде в Арктика и да усвои тази част, която е под контрола на Руската федерация, откривайки арктическата дрейфуваща станция “Северен полюс-2015”, заяви руският вицепремиер Дмитрий Рогозин, който е председател на държавната комисия за Арктика, предаде ТАСС.
“Тук има много проблеми, които не са решавани с десетилетия и по съветско време, и в досъветския период, и в периода на вече нова Русия”, отбеляза Рогозин. “Но сега акцентите са поставени така, че вече трябва да дойдем завинаги в Арктика и да я направим своя. Поне тази нейна част, която е в зоната, за която отговаряме ние”, каза Рогозин.
Руският вицепремиер уточни, че има предвид разработването на Северния морски път, развитието на науката, на руските полярни станции, продължаване на делото на великите руски мореплаватели, летци и полярни изследователи. Рогозин припомни, че президентът Владимир Путин е взел в началото на годината решение да се създаде държавна комисия за развитие на Арктика.
“Това показва, че висшето политическо ръководство на нашата страна, президентът и правителството, отделят особено внимание на развитието на този регион и укрепването на позициите на нашата страна в него”, заяви Рогозин. Той подчерта, че лично за него най-важното е да види с каква техника работят полярните изследователи, от какво се нуждаят, как да се направи така, че съществено да се увеличи ресурсът на руските полярни станции и Русия наистина съвсем ясно “да се позиционира” в Арктика.

“Дали това му харесва на някого или не – това си е техен проблем. Главното е да ни харесва на нас, да е полезно на нашата страна”, каза в заключение вицепремиерът.
Рогозин