Русия подозира заобикаляне на ембарго на Запада през Босна

Според властите в Москва количеството на земеделските продукти, изнасяни от балканската страна на руския пазар, се е увеличило тройно през 2014 г.

Русия поиска от Босна обяснения за сериозното увеличение на нейния износ, подозирайки заобикаляне на ембаргото, което Москва наложи за някои европейски земеделски продукти. Xoдът на Кремъл дойде в отговор на санкциите на Запада във връзка с украинската криза, предава AFP.

Руските ветеринарни власти твърдят, че количеството на земеделските продукти, изнасяни от Босна на руския пазар, се е увеличило тройно през 2014 г. – от 1 014 тона през първите девет месеца на 2013 г. до 3 123 тона за същия период на тази година според официален документ на босненското правителство.

Москва иска да получи данни за количествата на някои плодове и зеленчуци, произведени в Босна през 2014 г. Увеличението на износа е било особено голямо за ябълки и круши с 2 066 тона, изнесени между януари и октомври 2014 г. на фона на едва 10 тона за същия период през 2013 г. според данни от официален източник.

Оспорван е износът на картофи (94 тона през 2014 г.), който през 2013 г. изобщо не е съществувал, както и на няколко други култури, пише БТА.

Основната част е изнесена през септември и октомври и малка част през август, а именно след влизането в сила на руското ембарго, заяви босненският отговорен представител Ратко Ковачевич.

Руските власти се опасяват от реекспорт, тоест, че известно количество плодове и зеленчуци първо са били внесени от Босна, а след това изнесени на руския пазар, посочи пред местния печат босненският министър на външната търговия Борис Тучич.

Припомняме, че в началото на август Русия забрани вноса на всички селскостопански продукти, суровини и хранителни стоки от страните от Европейския съюз (ЕС), САЩ, Канада, Австралия и Норвегия. Забраната важи за всички видове месо и месни продукти, риба и морски дарове, мляко и млечни продукти, плодове и зеленчуци, както и ядки, с изключение на детските храни и „стоките, които гражданите сами си купят и внесат в Русия от чужбина“.

Според официалните заявки на Москва мярката ще важи до август 2015 г., като засяга всички страни, въвели икономически санкции срещу руски граждани и компании./инвестор.бг