Русия с нови хеликоптери на изложението Dubai Helishow-2014

Холдингът „Хеликоптери на Русия” представи противопожарния хеликоптер Ка-32А11ВС на международното изложение Dubai Helishow-2014, съобщи представител на холдинга в сряда, предаде РИА Новости.

„Ка-32А11ВС може ефективно да се бори с пожари, възникнали дори на последните етажи на небостъргачи”, се посочва в съобщението.

Ка-32А11ВС

Ка-32А11ВС се използва в повече от 30 страни в цял свят. Експерти го признават за един от най-добрите противопожарни хеликоптери в света. Европейската агенция по авиационна сигурност сертифицира Ка-32А11ВС през 2009 година, а авиационният регулатор на Австралия – през февруари 2013 година.

На изложението бе представен и най-новият многофункционален вертолет Ми-171А2, разработен на основата на Ми – 8/11, който в момента преминава етапа на сертифициране и подготовка за серийно производство.

Ми-171А2 3

 

Ми-171А2

За съхраняването и техническата експлоатация на Ми-171А2 не се изисква хангар, което според оценката на «Хеликоптерите на Русия», го прави оптимален за използване в страните от Близкия Изток със сух климат и труднопроходими терени.

Хеликоптерът е снабден с нов навигационен комплекс, което позволява да се извършват полети по всяко време на денонощието и при сложни метеорологични условия.

Широко известните хеликоптери Ми-8 вече почти половин век успешно се експлоатират както в гражданската авиация, така и във въоръжените сили в десетки страни по света. Те запазват водещите позиции на пазара благодарение на съчетаването на добрия ценови фактор и транспортната ефективност на използването, отбелязва главният редактор на списание „Излитане“ Андрей Фомин.

„Разбираемо е, че времето взема своето и на фона на новите предизвикателства, които постъпват от чуждестранните конкуренти, е необходима модернизация. Вариантът Ми-171А2 е опит да се даде нов живот на стария добър Ми-8. При това модернизацията се провежда в няколко направления”.

Новите двигатели са по-икономични и по-мощни, а новият комплекс на оборудване позволява да бъде облекчена техниката на пилотиране и да бъдат реализирани значително количество нови режими на навигация и пилотиране. Екипажът на хеликоптера е намален от трима на двама души, отбеляза Фомин.

Внесените подобрения и нови характеристики трябва да осигурят на хеликоптера Ми-171А2 добри перспективи на пазара, дори на фона на появата на значително по-късни конструкции на аналогични машини на Запад.
«Хеликоптерите на Русия»е дъщерна компания на ОПК «Оборонпром» (влизаща в корпорацията «Ростех»), един от световните лидери в хеликоптеростроенето, единственият разработчик и производител на хеликоптери в Русия.