Русия с идея за космически слънчеви електроцентрали

Научен институт на руската космическа корпорация „Роскосмос“ и Московският авиационен институт предлагат създаване на космически слънчеви електроцентрали, които да произвеждат ток на значително по-ниски цени отколкото ползващите въглеводородни горива, предаде руската агенция ТАСС в четвъртък. За целта е разработен доклад, който предстои да бъде представен на академични лекции по космонавтика.

„Космическата техника може да реши проблемите на енергийната сигурност на земляните и да стабилизира климата чрез създаването на космически слънчеви електростанции (КСЕЦ). Необходима е държавна програма за създаване на такива централи, както това е направено в Япония“, пише в доклада. Според него първата стъпка за реализацията на такава програма трябва да е създаването на експериментален маломащабен (около 10 киловата) центробежен лазерен прототип на космическа слънчева електростанция, който да се разположи на товарните космически кораби „Прогрес“ или на специална платформа.

ТАСС припомня, че след аварията в АЕЦ „Фукушима“ Япония прие програма за създаване на КСЕЦ, което трябва да стане до 2025 г.

„Доколкото цената на „космическото електричество“ се очаква да е шест пъти по-ниска от земното, е възможно Япония бързо за завземе световния енергиен пазар. Тогава организации като „Газпром“, „Роснефт“, „Росатом“ ще станат излишни и ще настъпи краят на ерата на въглеводородите“, пише още в доклада.