Русия създава въздушно-космически сили

Нови вид Въоръжени сили на Русия  – Въздушно-космическите сили, които ще обединят Военновъздушните сили (ВВС) и Войската по въздушно-космическата отбрана (ВКО) ще се появят на 1 декември тази година. За това съобщи днес пред ИТАР-ТАСС високопоставен представител на Министерството на отбраната на Русия.

 „Планира се документите на решението за официално създаване на новия вид военни сили на Русия да бъдат оформени на 1 декември тази година“,  каза представителят пред агенцията.

Кой ще оглави новия вид военни сили?

Източникът от министерството добави, че за длъжността главнокомандващ на новия вид военни сили на Русия се обсъжда кандидатурата на генерал-полковник Владимир Зарудницки, явяващ се понастоящем началник на Главното оперативно управление на Генералния щаб на армията на Русия.

По-рано се съобщи, че ВВС и ВКО  ще запазят досегашните си структури в състава на новия вид въоръжени сили. Очаква се с  новият главнокомандващ  да назначи заместници по ВКО,ВВС, противоракетната отбрана и ПВО.

Има сериозна вероятност новият вид войски да приобщи към себе си ракетните войски и артилерията, в това число ракетните комплекси „Искандер“, които са способни по-ефективно да поразяват елементи на ЕвроПРО, както и щурмова и бомбардировъчна авиация.

 „Замисълът, подходът – всичко още се разработва, задвижена е научно-изследователска система, чрез която се изчисляват всички възможни варианти“, – информира източникът по-рано.