Русия създава въздушно-космически въоръжени сили

Русия обяви, че във връзка с актуалната военно-политическа обстановка около страната ще засили своя военен капацитет на стратегическите направления.

За тази цел ще бъде коригиран тазгодишният план на Министерството на отбраната, обясни военният министър Сергей Шойгу. По думите му Русия няма да допусне над нея да бъде постигнато военно превъзходство. Според министъра изцяло трябва да бъде изпълнена държавната военна програма, която предвижда до 2020-а година относителният дял на съвременните оръжия и техника във войските да достигне най-малко 70 на сто.

Основното внимание трябва да бъде насочено към повишаване на качественото състояние на стратегическите ядрени сили, увеличаване на бойния състав и възможностите на армията и флота, а също така към създаването на нов вид въоръжени сили-въздушно-космически, посочва Сергей Шойгу, съобщи БНР

В края на миналата година президентът Владимир Путин утвърди новата редакция на военната доктрина на страната, в която увеличаването на военния потенциал на НАТО за първи път се разглежда като една от основните заплахи за сигурността на Русия.