Русия стремително се въоръжава с подводни дронове

Както във времената на Студената война САЩ започнаха отново да плашат своите данъкоплатци с руската заплаха. Американските издания миналата седмица писаха, че руснаците създавали безпилотна подводница с мощен ядрен заряд, способна да унищожава бази на американските стратегически подводници и други важни обекти на крайбрежието. В САЩ дори успяха да си измислят и кодово име за тази ударна подводница без екипаж, въоръжена с термоядрена бойна мощност от десетки мегатона, способна бързо и тайно да се придвижва на големи разстояния – „Каньон“. Тази „сензация“ най-вече е с цел да се оправдаят разходите за подобни разработки на самите американци. В крайна сметка Русия не разработва подобно оръжие. То вече съществува, при това доста отдавна, съобщи телевизия „Звезда“, финансирана от министерството на отбраната на Руската федерация.

Става дума за достатъчно старата подводница „Подмосковие“, която след модернизацията се превърна в плаваща подводна база за мини-подводници. Известно е, че по време на реконструкцията този стратегически ракетоносец е получил отделение с апаратура за подводни дейности и стиковъчен възел в долната част на корпуса. Но американците не знаят истинското предназначение на подводницата, затова и нервничат. Впрочем, можеше просто внимателно да се вслушат в думите на главнокомандващия ВМФ на Русия адмирал Виктор Чирков, който на неотдавна проведения международен технически форум „Армия-2015“ заяви, че перспективните руски подводници от пето поколение ще се различават от сегашните с унифицирани модулни платформи и роботизирани комплекси. И настоящата модернизация на „Подмосковие“ е само началото на създаването на ново поколение подводници, включително и безпилотни.

Първата от подводниците от пето поколение вече е заложена в 50-ти цех на Северодвинската корабостроителница „Севмаш“, но достъпът до там е затворен дори за хора от ръководния персонал. Предполага се, че новите подводници ще получат по-широки възможности за използване както на традиционното въоръжение – торпеда, крилати и балистични ракети, така и на мини-подводници, които ще изпълняват самостоятелни задачи, получили команда от подводницата или от въздушен пункт за управление.

Тестовете на тези мини-подводници без екипаж се провеждат в Русия от 2008 г. насам. Известно е, че изпитанията се провеждат на Север и в Тихия океан, в района на Курилите. Целта на подобен автономен дрон може да бъде всякаква – авионосна ескадра, база за стратегически авионосци. Откриването му е на практика невъзможно заради малките му размери и ниското ниво на шум при движение под вода. Мини-подводницата може да извърши изстрелване на боен заряд или сама да се превърне в своеобразно торпедо.

В момента, освен „Подмосковие“, участваща в тестовете на подводните дронове, се използва и дизеловата подводница „Саров“ (проект 20120), която също така е преоборудвана за транспортиране на роботизирани комплекси. На „Саров“ сега се тестват мини-подводниците за атомните подводници от пето поколение, проектирани в държавния ракетен център „Академик Макеев“ съвместно с ЦСБ „Рубин“. Проектът носи името „Скиф“, а предназначението му е нанасяне на неочаквани удари от дълбочините на океана.

„Ние ясно осъзнаваме и разбираме, че повишаването на бойните възможности на многоцелевите атомни и неатомни подводници ще се осигурява чрез интегрирането в състава на въоръжението им на перспективни роботизирани комплекси“, заяви главнокомандващият ВМФ на Русия адмирал Виктор Чирков.

„Скиф“ – това по-скоро дори не е подводница, а ракета. Във всеки случай на борда й няма екипаж, а управлението се извършва дистанционно. В същото време тя може да променя мястото на дислокацията си още преди бойното използване. Дори ако потенциалният противник засече района на „Скиф“, апаратите могат да се преместят на значително разстояние, и едва тогава да се закрепят на дъното. При това на първия етап самите ракети издават шум, имитиращ работата на енергийната установка на подводница с цел да объркат неприятеля и да дадат възможност на подводницата да се напусне района. След това апаратите стават безшумни и заемат никому неизвестна позиция.

Да стартират от дълбините „Скиф“-овете могат навсякъде – в непосредствена близост до целта, което на практика изключва възможността те да бъдат унищожени. Средствата за ПРО тук са безсилни. Предполага се, че до 2016 г. в Русия трябва да бъде завършена работата по създаването на подводни роботи – безпилотни подводници, способни да унищожават авионосеща групировка на потенциалния противник.

В Русия сега се разработват и глайдери – автономни планиращи подводни апарати, движещи се във водата подобно на риби. Те изглеждат като торпеда – с крила и опашка. Апаратът, тежащ 15-35 килограма, се придвижва не с помощта на винт, а благодарение на специален хидроакумулатор, консумиращ минимално количество енергия. Глайдерите се движат безшумно и на практика незабележимо, преодолявайки големи разстояния. Те са способни да провеждат проучване, използват се като противоминни и противоподводни средства. Могат да носят въоръжение – специално създадени 120-мм микроторпеда, оборудвани с ново поколение взривни вещества, сравними по своята ефективност със „сериозните“ 533-мм торпеда. Предполага се, че глайдерите могат да постъпят във ВМФ на Русия още през 2017 г.