Русия стартира най-големия търг за изкупуване на зелена енергия

От 29 май до 9 юни Русия ще проведе най-големия досега търг за изкупуване на капацитет за зелена енергия – очакват се оферти за 1,99 гигавата, съобщава Bloomberg  и инвестор.бг. Процедурата е опит да се привлекат чужди инвеститори за създаването на работни места в страната, допълва агенцията.

Търгът, организиран от правителството, вече привлече интереса на най-голямата финландска енергийна компания Fortum Oyj, както и на италианската Enel.

Най-голям дял в енергийния микс на Русия има природният газ – 43%, следват твърдите горива (25%) и ядрената енергетика (11%). Развитието на зелената енергетика е възможност за икономически растеж и нови работни места, отбелязва Аднан Амин, генерален директор на Международната агенция за възобновяема енергетика.

Доскоро зелената енергетика в Русия буксуваше, след като правителството промени законодателството и забрани изграждането на централи, използващи възобновяеми източници, освен ако част от оборудването не е произведено в страната. Това беше опит за насърчаване на сектора, но в същото време нито една руска компания не произвеждаше подобно оборудване.

Нещата обаче са на път да се променят съществено – ядрената корпорация „Росатом“ съобщи, че ще започне да произвежда вятърни турбини в някои от своите заводи. Компанията съобщи още, че ще потърси сътрудничеството на водещите компании в сектора – Siemens, General Electric, както и Vestas Wind Systems. На този етап Bloomberg няма потвърждение от западните производители за партньорството.

Климатът в Русия предполага развитието именно на вятърни и водни централи, а не толкова поставянето на соларни панели.

Един от участниците в търга днес – Fortum Oyj, има вятърна централа с капацитет от 35 мегавата, построена край Москва през 2015 година, когато законодателството още не беше толкова респективно. Финландската компания използва китайски турбини за производството на електроенергия.

Цената на произведената електроенергия е около 150 евро на мегаватчас. Оценката на Bloomberg е, че тази цена е със 70% по-висока от средната цена от вятърни централи в Европа.