Путин: САЩ да съкратят войски и военна инфраструктура в България, Румъния и балтийските страни!

Руският президент Владимир Путин постави ултиматум на Вашингтон да съкрати своята „военна инфраструктура и контингента войски“ в новите страни членки на НАТО, за да продължи ангажимента за унищожаването на плутония си за военни цели.

В понеделник Путин издаде указ за едностранно прекратяване на споразумението със САЩ за унищожаването на обогатен плутоний, а по-късно постави и конкретни условия, за да поднови ангажимента на страната си по договора, предадоха Ройтрес и ТАСС.

Първото условие е САЩ да съкрати своята „военна инфраструктура и контингента войски“ в държавите, станали членки на НАТО след 1 септември 2000 г. Съкращаването трябва да достигне нивата, на което е било военното присъствие на САЩ в тези страни в деня на влизане в сила на споразумението.

Става въпрос за военните бази и оборудване на САЩ в България, Румъния и трите балтийски републики, които бяха приети в алианса през 2004 г. У нас САЩ и България използват съвместно авиобазите „Безмер“ и „Граф Игнатиево“), полигона „Ново село“ и складове в Айтос.

Второто условие е САЩ да се откажат от „неприятелската“ си политика към Русия, което да се изрази в отменяне на закона от 2012 г. (Закона „Сергей Магнитски“) и насочените срещу Русия текстове в американския закон от 2014 г. в подкрепа на свободата в Украйна, както и в отменянето на всички санкции срещу руски юридически и физически лица.

Освен това в руския законопроект се предвижда САЩ да изплатят на Русия обезщетения за понесените от нея щети от американските санкции и от принудителните руски контрасанкции.

Външният министър Сергей Лавров каза, че с решението си Москва изпраща сигнал към Вашингтон, че няма да постигне нищо като говори с Русия от позиция на силата, на санкциите и ултиматумите.

От Кремъл твърдят още, че решението за денонсирането на договора е взето, защото за Русия било невъзможно само тя да изпълнява подписаното през 2000 г. и влязло през 2010 г. споразумение, според което всяка от двете страни трябва да унищожи по 34 тона плутоний чрез изгаряне в ядрени реактори и други начини.

В мотивите към указа за денонсирането на договора се посочват: „заплаха за стратегическата стабилност вследствие на неприятелски действия на САЩ спрямо Руската федерация“, „неспособността на САЩ да изпълнят условията по унищожаването на излишния оръжеен плутоний“, както и „необходимостта да се предприемат неотложни мерки по защита на сигурността на Руската федерация.

Веднага след обнародването на президентския указ депутатът от Либералдемократическата партия Леонид Слуцки, който е кандидат за председател на комисията по външна политика, заяви, че Държавната дума е готова да разгледа в спешен порядък въпроса за прекратяване на споразумението със САЩ.

Говорител на държавната корпорация „Росатом“ декларира, че тя е изпълнила „предсрочно пътната карта по проекта“, който предвижда унищожаването на излишния плутоний.

Източник: Медиапул.бг