Русия се очертава като износител № 1 на пшеница в световен мащаб

Русия се очертава като износител № 1 на пшеница в световен мащаб . Тя ще изпревари Европейския съюз и Съединените щати. Прогнозата е на американското земеделско министерство.

До скоро Европейският съюз беше сочен като световен лидер, но според най-новото проучване на Вашингтон, Русия ще експортира малко над 30 милиона тона пшеница. Това са близо 3 милиона тона повече, отколкото през миналата стопанска година и милион и половина тона над прогнозата от месец юни. Основните причини, според анализаторите, са както огромната реколта във Федерацията, така и конкурентните цени на руската стока в сравнение с тази от Австралия, Украйна и Съединените щати.

През последните 10 години позициите на Русия на световния пазар значително са се подобрили. Разширяването на площите и по-големите добиви са допринесли за няколко поредни рекордни реколти, а допълнителните инвестиции в пристанищната инфраструктура са подобрили конкурентната способност на руския експорт, подчертават от Вашингтон.

През предишната стопанска година най-голям износител на пшеница в света бяха Съединените щати – с експорт от 29,3 милиона тона. Тази година количеството ще падне до 26 милиона тона, което отрежда на страната третата позиция. На второ място ще бъде Европейският съюз с около 30 милиона тона. Украйна остава четвърта с 14 милиона тона зърно.

В глобален мащаб износът на пшеница и брашно ще достигне близо 181 милиона тона.