Русия се надява ООН да склони украинските власти да разледват снайперистите в Киев

Русия се надява представителите на ООН, намиращи се в Киев да склонят украинските власти, да разследват случая със снайперистите на Майдан, както и информацията от появилия се в интернет запис на разговор между върховния представител на ЕС по външните работи Катрин Аштън и естонския външен министър Урмас Пает, съобщи ИТАР-ТАСС. Напомняме, в записа се чува: „Снайперистите, които стреляха по протестиращите и по полицаите в Киев, са наети от някой от лидерите на Майдан. В момента има все по-силно разбиране, че зад снайперистите стои не Янукович, а някой от новата коалиция“, казва Пает в разговора. Това заяви пред журналисти постоянният представител на Русия в ООН Виталий Чуркин.

„Надявам се, че г-н Шимонович, а също и Елиасон ще могат да склонят сегашните украински власти към разследване на този случай“, заяви дипломатът. Също така, той изрази надежда, че Иван Шимонович по хода на визитата си в Украйна, ще се срещне с хора, които ще могат да му обяснят своята гледна точка относно ситуацията на човешките права в страната. По думите на Чуркин, на срещата с постоянните членове на Съвета за сигурност на 6 март, той обърна внимание и на други делегати от различни страни върху този телефонен разговор между Аштън и Пает.

„Първо – естонският външен министър Урмас Пает потвърди, че това наистина са неговите думи. Второ – тази стенограма предизвика голяма тревога в руските, а сега и в някои европейски медии, но беше игнорирана от американските“, подчерта Чуркин.