Русия се завръща в Куба

Автор: Тимофей Борисов.

Русия се завръща в Куба на 100 процента. Така руският вицепремиер Дмитрий Рогозин определи руските приоритети след подписването на редица двустранни споразумения. Мащабите на възобновяваното сътрудничество са големи. Става дума за енергетика, фармацевтика, космос, петрол, авиация и транспорт, пише Руски Дневник.

Подкрепяйки с дела дългосрочните си планове, Русия отпуска на Куба два държавни кредита. Единият е на стойност 100 милиона долара и е за финансирането на модернизацията и разширяването на металургичния завод „Антиляна де Асеро Хосе Марти“. Вторият е за 1 милиард и двеста милиона евро. Той е за финансиране на  строителството на четири ТЕЦ-а на територията на Куба. Както Рогозин обърна особено внимание, кредитният документ бе подписан от именно от финансовия министър Антон Силуанов и заместник-председателя на Съвета на министрите на Куба Рикардо Кабрисас Руис.

Силуанов е известен като привърженик на твърдата икономическа линия, а в случая става дума за суми, които се влагат дори не в родната икономика, а на далечен остров, на който Москва трябваше да отписва дългове още от съветско време. Силуанов обаче постави подписа си и това означава, че сделката е взаимно изгодна. По думите на Рогозин: „Ние решихме да сключим тези споразумения, разбирайки цялата икономика на този процес“.

„Днешните споразумения са пробив. За Русия това са огромни възможности за завръщането в Куба на руските технологии и руската промишленост“, каза вицепремиерът Дмитрий Рогозин.

Пред кореспондента на „Российская газета“ един от представителите на руската обясни след подписването, че схемата на връщането на кредита е разбираема и прозрачна. Първо, отпуснатите пари ще работят за нашата икономика. Да отбележим, че стомилионният кредит за модернизирането на кубинската металургия като поддоговорно дружество ще усвои компания, която е част от Уралвагонзавод. Кредитът се дава на траншове за четири години със срок на погасяване от 10 години при лихва 5%.

А модернизираните ТЕЦ-ове с увеличена обща мощност до 400 мегавата „Максим Гомес“ и „Източна Хавана“ с използването на водещи руски технологии ще продадат икономисания петрол на пазара. Спечелените пари ще бъдат преведени по специална сметка във „Внешэкономбанк“. Протоколът за икономисаното гориво също бе подписан.

Освен енергийни, на 22 октомври бяха подписани и споразумения в областта на фармацевтиката. Куба има много съвременен и много ефективен препарат за борба със захарния диабет. Той вече е сертифициран в Руската Федерация и се прилага при определени случаи в някои клиники.

Освен това в Куба пристига КамАЗ. Планира се доставката на близо 1000 тежкотоварни камиона. Ще бъдат ремонтирани и доставените по-рано съветски товарни автомобили. Руски специалисти ще се захванат и с кубинския автобусен парк. А в началото на ноември няколко руски делегации ще посетят Куба и ще водят преговори за създаването на ремонтен център за хеликоптери. Още едно направление на сътрудничество е космическата област. В Куба ще бъде изградена станция по калибровката на сигнала на ГЛОНАСС (съкращение от руски на ГЛОбальная НАвигационная Спутниковая Система – руска спътникова система, подобна на американската GPS  и европейската Галилео – бел. прев.). Това ще повиши точността на руската навигация.

„Кубинците са хора, с които може да се работи дори в такива големи проекти“, каза Дмитрий Рогозин, правейки равносметка на постигнатите споразумения след края на церемонията по подписването им.