Русия свали паметника на Стив Джобс

Това стана ден, след като настоящия шеф на Apple Тим Кук обяви, че е гей.

Паметникът на Стив Джобс в двора на „Националният изследователски университет“ в Санкт Петербург бе иззидан, след като наследникът му начело на Apple Тим Кук публикува есе, в което сподели, че е гей, предаде Ройтерс. Двуметровия монумент във формата на iPhone бе издигнат от руска група от компании, наречена ЗЕФС,  в началото на 2013 г, с цел да вдъхнови повече млади хора по пътя към иновациите.

Паметникът е бил заличен от самите му създатели в петък – само ден, след като Тим Кук обяви своята различна сексуална ориентация. Постъпката е основана на руски закон, който забранява хомосексуална пропаганда.

„В Русия пропагандата на хомосексуализма и на други сексуални извращения сред непълнолетни е забранена със закон“, се казва в декларацията, като се добавя, че монументът „се е намирал в зона с пряк достъп на млади студенти и учени“. „След като шефът на Apple Тим Кук публично призова към содомия, паметникът бе снет, за да се спази руският федерален закон, защитаващ децата от информация, която насърчава отричането на традиционни семейни ценности“, подчертават от ЗЕФС.

Въпросният закон бе подписан от президента Владимир Путин миналата година. Самият Стив Джобс, който почина от рак през 2011 година, не беше гей.